ŠTETNA ZAŠTITA

MRAČNA TAJNA: Kad pročitate ovaj tragikomični ispit, dobro ćete razmisliti koje proizvode i od koga kupujete na hrvatskim tržnicama

Otkako je tragična smrt petogodišnjaka iz Bregane, koji je podlegao trovanju salmonelom enteritidis nakon konzumacije zaraženih jaja uvezenih iz Poljske, uzdrmala Hrvatsku, u središtu pozornosti domaće javnosti već je tjednima pitanje kvalitete hrane koju jedemo.

Državna administracija se pokrenula i počela provoditi rigorozne kontrole koje su već u prvim danima službeno potvrdile ono što se otprije znalo: da se u u Hrvatskoj jede smeće iz uvoza marketinški upakirano u delicije, piše Slobodna Dalmacija.

STIŽE LI KRAJ POŠASTI LOŠE HRANE? U pripremi zakon koji bi mogao stati na kraj uvozu hrane koju nitko ne bi trebao jesti

U poriluku s ‘placa’ 135 puta veća koncentracija pesticida

No, nije u pitanju samo kakvoća i ispravnost hrane na policama trgovačkih lanaca, već i one s tržnica koja se smatra zdravijom i kvalitetnijom. Stoga je posebno odjeknula vijest da su inspektori na zagrebačkoj tržnici Kvatrić 4. studenoga uzeli na analizu uzorak poriluka i u ovlaštenom laboratoriju utvrdili njegovu kontaminiranost pesticidom klorpirifosom u koncentraciji 135 puta većoj od dopuštenih vrijednosti na tržištu EU-a, što se smatra akutnim rizikom za zdravlje konzumenata takve hrane ili, točnije, otrova.

Uzorak poriluka, proizvedenog na OPG-u Suzane Novosel iz Zagreba, inspektori su uzeli 4. studenoga, a rezultat analize dobili su 17. studenoga. I taj slučaj potvrđuje opravdanost zakonskih ograničenja nabave i uporabe pesticida, kojih u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana više nema u slobodnoj prodaji.

OPASNOST VREBA I IZ SVJEŽEG PORILUKA: Inspekcija kod prodavača na jednoj zagrebačkoj tržnici utvrdila rizičnu količinu pesticida

povrce

Do pesticida samo s iskaznicom ‘ovlaštenog korisnika’

Zapravo, piše Slobodna Dalmacija, ima ih u poljoljekarnama, a pravo na njihovu nabavu i primjenu imaju samo poljoprivrednici koji udovoljavaju Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, što se dokazuje iskaznicom “ovlaštenog korisnika”.

Stručnjaci poput mr. sc. Ivane Župić iz Savjetodavne službe u Sinju ističu da ljudi pažljivo koriste pesticide i općenito manje jer su im skupi. Osim toga, oni sami i članovi njihovih obitelji također konzumiraju proizvedeno voće i povrće, pa se u tretiranje pesticidima upuštaju baš kada moraju.

“Mogu odgovorno tvrditi da svi ozbiljniji proizvođači na parcelama u Sinjskom polju odgovorno i stručno primjenjuju pesticide. U pravilu najkraće karence, jer je čista ludost koristiti preparat duge karence, ako imate djelotvorni preparat čija je karenca od tri do najviše sedam dana. Ovo s porilukom u Zagrebu posljedica je totalnog neznanja. Taj preparat educirani proizvođači već dulje vrijeme ne upotrebljavaju, a ranije se koristio u pripremi zemljišta”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Branko Kudrić inženjer agronomije također iz Sinja.

KOJE PIVO PIJETE? U nekima od omiljenih piva Hrvata pronađeni pesticidi

 

Do iskaznice ‘ovlaštenog korisnika’ preko tragikomičnog ispita

No, kako je bilo na jednom tečaju o održivoj uporabi pesticida, posvjedočio je za Slobodnu Dalmaciju Petar B., jedan od polaznika. Tečaj se održavao u jednoj općini u u cetinskom kraju, a sudeći prema njegovoj priči, izgledao je poput prizora iz neke crne komedije.

“Sjeli mi u dvorani na stolice u gledalištu. Kako nas je bilo više, donijeli su dodatne stolice i postavili ih na parket. Ispred nas za jednim stolom sjedila su dvojica ispitivača. Podijelili su nam testove, a prije toga smo upozoreni da uzmemo i olovke ako ih nismo ponijeli od kuće. Kad su utvrdili da baš svi, a bogami bilo nas je oko 300, imamo testove i olovke, počeo je ispit kroz koji nas je vodio jedan od one dvojice ispitivača. Na svako pitanje bilo je ponuđeno po nekoliko odgovora. Taj je ispitivač najprije zatražio da prestanemo s međusobnim razgovorom, a onda je počeo: “Prvo pitanje, jeste li svi pronašli, jeste, zaokružite odgovor pod b. Drugo pitanje, e tu zaokružite odgovor pod a. Treće pitanje, zaokružite odgovor pod d. Četvrto pitanje… Evo s ovim pitanjem, ako ste sve zaokružili kako sam vam rekao, imate 60 posto točnih odgovora, a to je dovoljno za prolaz. Ostalo rješavajte sami. I zapamtite, svi ćete prema prijavama koje smo već napravili dobiti kartice ovlaštenog profesionalnog korisnika čijim ćete predočenjem u poljoljekarnama moći kupovati sve potrebne pesticide. Ako je netko došao na ispit i do sada nije prijavljen, a to znači da nam nije platio, tome se ispit neće priznati. Ako se prijavi i plati, hoće.” Eto, tako je bilo kod nas, a kako je bilo na drugim mjestima, ne znam”, ispričao je tako polaznik tečaja.

SALMONELA NIJE NAJGORE ŠTO MOŽETE NAĆI U HRANI… Uvozni odojci tretiraju se klorom!?

Namirnice s najmanje pesticida

avokado
kukuruz
ananas
kupus
grašak
luk
šparoge
mango
papaja
kivi
patlidžan
grejp
dinja
lubenica
cvjetača
batat…

Namirnice s najviše pesticida

jabuke
jagode
grožđe
celer
breskve
špinat
paprika
nektarine
krastavci
cherry rajčice
krumpir…

 

Povratak na Net.hr