KERUM NAJVEĆI DUŽNIK

ZBOG APSURDNOG ZAKONA POLITIČARI IZBJEGAVAJU PLAĆANJE KAZNI: ‘Ne priznajem to povjerenstvo, treba ga ukinuti’

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo je biti tijelo koje će nadgledati i sankcionirati sukob privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti. No, kada nema načina da se takvi prekršaji sankcioniraju, postavlja se pitanje ima li uopće smisla išta nadgledati.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dosad je izreklo 453.000 kuna kazni koje nije uspjelo naplatiti. I sve zbog apsurdne zakonske odredbe.

Naime, zakon nalaže da se kazne mogu naplatiti isključivo iz plaća tijekom obavljanja dužnosničkih mandata. Kada mandat prestane, prestaje i mogućnost naplate kazne.

Kerum najveći dužnik

Očekivano, među najvećim dužnicima je Željko Kerum koji je kažnjen sa 40.000 kuna, što je i maksimalna kazna.

Splitskog poduzetnika to nije pretjerano dirnulo.

“Uvijek je na tapeti Kerum. Najlakše je kazniti Keruma. I to već deseti put. Ja to povjerenstvo ne priznajem, to treba ukinuti”, govorio je tada Kerum.

Kaznu nije podmirio niti nekadašnji Kerumov zamjenik Jure Šundov. On je kažnjen s 30.000 kuna jer je osim plaće zamjenika gradonačelnika primao naknade za još nekoliko dužnosti.

Niti bivši ministar obrane Ante Kotromanović nije platio kaznu zbog plaćenog leta na Lošinj. Iako je kažnjen još u travnju 2016. godine, svojih 30.000 kuna nije uplatio u državni proračun.

Slijede izmjene zakona

A dužan je i Ivan Jakovčić, aktualni zastupnik u Europskom parlamentu. Propustio je prijaviti Povjerenstvu bitnu promjenu u imovini, zbog čega je u ožujku 2014. kažnjen sa 15 tisuća kuna.

Povjerenstvo je odrezalo kaznu i bivšoj pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić koja u imovinskoj kartici nije navela nekoliko važnih stvari. Povjerenstvo joj je dalo rok da ažurira karticu, no ona je kazala da nije dobila obavijest.

“Da sam je i dobila, oglušila bih se na nju”, rekla je Jelavić, no ni ona neće platiti kaznu jer joj je mandat prestao prije više od 12 mjeseci.

Izmjene zakona najavljene su za početak iduće godine, a ministar Kuščević tvrdi da će biti bolji od postojećeg.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr