'TRAUMA SUSTAV'

IMA LI HRVATSKA SUSTAV ZA KRIZNE SITUACIJE? Stručnjak otkrio jesmo li spremni za neočekivane katastrofe

Je li Hrvatska u ovom trenutku spremna za zbrinjavanje ozlijeđenih kod velikih nesreća i katastrofa i postoji li uopće sustav reakcije u takvim situacijama, objasnio je dr. Zvonimir Lovrić.

‘Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji ustrojen trauma sustav. Postoji standardizirana edukacija koja s eprovodi kako-tako, no na razini bolničkog sustava ona se provodi najčešće na razini privatnog i osobnog interesa. Hrvatsko traumatološko društvo radi dugo godina na tome i ima volju i znanje da ustroji taj sustav’, rekao je dr. Zvonimir Lovrić za RTL Danas.

A o tome kako ustrojiti sustav koji bi uključivao i službe izvan bolničkog sustava, razgovarat će se ovih dana u Zagrebu, a uz traumatologe iz Hrvatske i susjednih zemalja – pozvani su i predstavnici Ministarstva obrane, policije, Ureda za krizna stanja pa i obavještajnih službi.

‘Riječ je o tome da se u sastavu tog kongresa održava simpozij o prijetnji terorizmom gledano kroz kliničke oči. Kako se radi o aktualnoj temi, koja je od šireg interesa, zvali smo i vanmedicinske struke. Pozvali smo te ljude da bi oni čuli što u ovom trenutku hrvatska traumatologija može i kakvi su nam planovi’, objasnio je Lovrić.

 

Povratak na Net.hr