'Ima dana kad se zaradi po 500.000 kuna dnevno'

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je gostujući na HRT-u kazao kako je u sukob s Društvom prijatelja dubrovačke starine ušao jer ‘ima dana kad se zaradi i po 500.000 kuna dnevno…a najteži posao je prebrojati novac i odlučiti koliko uplatiti na privatni žiro račun’.

“Ima dana kad se zaradi po 500 tisuća kuna dnevno, najteži posao u Hrvatskoj ljudi misle da je baviti se poljoprivredom i nekim teškim fizičkim radom, ali ako ste predsjednik Društva prijatelja onda vam je najteži posao prebrojiti novce i odlučiti koliko ćete sutra uplatiti na svoj privatni žiro račun jer je to privatna udruga koja za upravljanje zidinama ne plaća jedne lipe niti državi niti gradu Dubrovniku jer nema koncesiju”, kazao je Vlahušić u emisiji Nedjeljom u dva.

Na pitanje ima li dokaze da se tu događa nekakva malverzacija, Vlahušić je rekao kako u DPDS-u kroz deset godina nikad nije bilo nikakvog nadzora. Kazao je kako je DPDS u proteklih par godina zaradio 191 milijun kuna, od čega je 168 milijuna kuna otišlo na nepoznate troškove.

“To više nisam mogao tolerirati. Ne plaćaju niti lipe državi jer nisu obvezni kao udruga”, rekao je Vlahušić dodavši i da svi hrvatski muzeji ne zarade 50 milijuna kuna godišnje kao ova privatna udruga.

U koaliciji s čovjekom koji ga je javno osramotio

Na pitanje zašto je još u koaliciji s Perom Vićanom, koji mu je navodno podmetnuo dokument na potpis pa je Vlahušić i sebe i njega prijavio DORH-u, dubrovački gradonačelnik nije dao jasan odgovor. Kazao je kako nije on u koaliciji s Vićanom već Gradsko vijeće, ali je na ponovljeno pitanje kako može ostati u koaliciji s čovjekom koji ga je tako javno osramotio, kazao:

“Koaliciju nismo htjeli razvrgnuti prije nacionalnih izbora. Sad se nalazimo zadnju godinu pred izbore te će građani odlučiti kome će dati povjerenje… To je politička realnost koja se ni meni osobno ne dopada, ali to je bio zajednički izbor koalicijskih partnera u Gradskom vijeću da je bolje ne ići u nove izbore, pogotovo jer se radi o nečemu u čemu nema nikakve materijalne štete, osim tog propusta koji se meni dogodio”.

Kaže da nije obećao referendum, ali nema ništa protiv

Također, Vlahušić je kazao kako nije obećao referendum oko golfa na Srđu, ali da on nije protiv toga. “Njega može raspisati Gradsko vijeće ili građani svojim potpisima. Projekt golfa traje sedam godina, pri kraju je javna rasprava. Dosad nitko nije dao ideju što s tim. Po mom mišljenju, golf Dubrovniku treba”, rekao je Vlahušić, kazavši kako će se prvo završiti studija utjecaja na okoliš.

Naposlijetku, Vlahušić je najavio da će od 1. siječnja 2013. godine svaki turist koji dođe s kruzera morati platiti 11 eura za ulazak u grad. “Razvili smo i projekt Dubrovačka kartica, prosječna je cijena 22 eura. Prošle godine je 2,2 milijuna turista posjetilo Dubrovnik, od njih bismo trebali tržiti 44 milijuna eura”, rekao je.

Povratak na Net.hr