Kupili mjesta za 10.000 eura, a sada je pitanje hoće li tamo moći bit pokopani

”Halo… Halo, zovem radi vašega oglasa…, Recite, kojega…, Ovoga oko prodaje grobnoga mjesta za urne na Mirogoju…, Nema toga više… nema, Ali stavili ste oglas prije samo mjesec dana…, Nema toga. Zbogom”.

Tako je izgledao razgovor između novinara Jutarnjeg lista i osobe koja je preko oglasa 29. prosinca prošle godine prodavala mjesto za urne na zagrebačkom Mirogoju.

”Trajno ustupam grobno mjesto na Mirogoju s ukupno četiri mjesta, broj urni neograničen, koje se nalazi na odjelu RKT, polje 117, cijena 80.000 kuna”, glasio je oglas koji je njegov vlasnik po svemu sudeći hitno povukao. To možda i nije bilo slučajno. Grobno polje 117 na zagrebačkom Mirogoju prije nekoliko je godina doživjelo male preinake.

Iza urednih redova običnih grobnica, paralelno poredanih već desetljećima, između živice koja to grobno polje zaklanja od staze stisnuo se nepravilan red od 29 kaseta za polaganje urni. Kasete se jedva vide s ulaza u polje jer ih zaklanjaju veći nadgrobni spomenici običnih grobova. Malo više prema jugu, uz samu stazu, izdvojena od ostalih nalazi se još jedan kaseta za urne, na susjednom polju br. 158 još 11 kaseta umetnuto je između ”klasičnih” grobova.

Kasete na polju 117 ugrađene su tek prije par godina, no je li riječ o malom bezazlenom zahvatu kojim se korigira Mirogoj ili je u pitanju bespravna gradnja na spomeniku kulture i prodaja kaseta za urne?

Zaradili 410.000 eura

Prema cjeniku iz oglasnika, jedna takva kaseta košta oko 10.000 eura. Ekipa Jutarnjeg ih je na samo dva susjedna polja našla ukupno 41. Dakle, samo na njihovoj prodaji groblje je moglo zaraditi 410.000 eura.

Direktorica Gradskih groblja, Ljerka Ćosić, u intervjuu Jutarnjem listu prije tri mjeseca izjavila je da je Mirogoj zaštićeno kulturno dobro pa je za bilo kakve radove na njemu potrebna suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za neke od tih kaseta, kako su nakon priličnog oklijevanja iz Zavoda rekli, suglasnost nije izdana. Dakle, riječ je o bespravnoj gradnji.

Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru

”Obavještavamo vas da je ovaj zavod donio rješenje kojim se ne izdaje prethodno odobrenje za izgradnju – legalizaciju predmetne kasete za urne”, napisali su iz Zavoda, te pojasnili da se grobno polje 117 nalazi u sustavu zaštićenih kulturnih dobara pod sustavom zaštite ”B” kategorije.

No, do konačnog očitovanja Zavoda, različito su mišljenje dala Gradska groblja, koja su prvo tvrdila da za ugradnju kaseta uopće nije potrebna dozvola, a potom Ministarstvo kulture koje je tvrdilo da je dozvola bila potrebna, no da se cijela stvar može naknadno legalizirati, da bi na kraju došli do zaključka da legalizacija po svemu sudeći neće biti moguća.

Povratak na Net.hr