USKORO TREĆA FAZA

IDUĆI TJEDAN CIJEPLJENJE I MLAĐIH LJUDI: Glavna sestra objasnila što s onima koji odbiju AstraZenecu

Do sada je na Velesajmu cijepljeno 4000 ljudi, a očekuju se doze i drugih cjepiva

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Cecilija Rotim za N1 je rekla kako će danas prvi put cijepiti ljude u dvije smjene.  Planiraju cijepiti 3000 ljudi, a pozivi se šalju putem platforme cijepi se. No ističe i problem. “Ljudi većinom ne potvrđuju dolazak na cijepljenje”, rekla je i dodala da se nada kako će se to promijeniti.

Objasnila je i što se događa ako se osoba želi cijepiti, ali odbije cijepiti se AstraZenecinim cjepivom. “Te osobe odlaze na kraj liste i čekaju novi poziv na cijepljenje”, kaže Rotim.

Potvrdila je da se na Velesajmu zasad cijepi samo AstraZenecom. “Podvojena su mišljenja, ali naši stručnjaci i EMA preporučili su da se može cijepiti ovim cjepivom i da nije opasno”, kaže Rotim.

U narednim danima očekuje se dolazak novih doza Pfizera i Johnson&Johnsona, ali jedan dio doza Pfizera mora otići na docjepljivanje.

‘Vidim svjetlo na kraju tunela’

Dosad je na Velesajmu cijepljeno oko četiri tisuće ljudi. “Četvrtak i petak su pokazali da su naši sugrađani odgovorni i spremni za cijepljenje. Mogu reći da vidim svjetlo na kraju tunela”, ističe.

Upitana kad bi se trebalo krenuti u treću fazu cijepljenja u kojoj bi se cijepili i mlađi ljudi, odgovara: “Prvo ćemo pozivati osobe s platforme, a onda osobe preko liječnika obiteljske medicine. Ne možemo reći da krećemo u treću fazu, jer tek sad imamo zdravstvene djelatnike koji su izjavili da se žele cijepiti. Ovaj tjedan bih ostavila još za drugu fazu. Očekujem da bismo s trećom fazom mogli krenuti od idućeg tjedna.”

Povratak na Net.hr