OD NAJBOLJIH DO NAJGORIH

‘IDEMO NA STROŽE MJERE JER SU NUŽNE!’: Krajnji jug Hrvatske ima sve veći broj zaraženih i hospitaliziranih: ‘Ključ nam je sezona’

‘Svi smo se složili da su mjere nužne i očekujemo da će se stanje poboljšati te da ćemo već Uskrs dočekati boljim stanjem’

Županijski stožer organizirao je konferenciju za medije povodom nepopuštanja epidemioloških mjera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kojoj je župan objasnio zašto je donesena takva odluka nekoliko dana prije nego što bi trebalo na snagu stupiti popuštanje mjera na razini Hrvatske.

“Imamo povećani broj zaraženih na širem dubrovačkom području, to nas opterećuje, imamo i sve veći broj hospitaliziranih osoba i zbog toga smo odlučili postrožiti mjere na idućih 14 dana, taj prijedlog je došao od struke, epidemiologa. Svi smo se složili da su mjere nužne i očekujemo da će se stanje poboljšati te da ćemo već Uskrs dočekati boljim stanjem. Zdravlje je na prvom mjestu i kapacitet bolnice da može primiti i zbrinuti sve bolesne te da možemo odraditi ovu sezonu, a to nećemo moći ako imamo ovako lošu sliku. Idemo na strože mjere jer su nužne”, kazao je župan Nikola Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.

NAČELNIK STOŽERA DUBROVAČKE-NERETVANSKE ŽUPANIJE: ‘Zatražit ćemo da se terase ne otvaraju’

Ograničavanje okupljanja

Zamjenik župana, Joško Cebalo, osvrnuo se detaljnije na mjere. “Zabranjuje se događanje svih javnih okupljanja s više od 15 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva različita kućanstva, nalaže se stožerima civilne zaštite da provode pojačani nadzor svih propisanih mjera. Od samog početka cilj nam je zaštita zdravlja i života sugrađana. To je osnovna misao vodilja, a vidimo da broj pacijenata hospitaliziranih raste”, kazao je Cebalo. Naglasio je da će ovisno o broju zaraženih popuštati ili postrožavati mjere.

Epidemiolog Mato Lakić kazao je kako je incidencija narasla s preko 130 posto u Konavlima, a u Župi 150 posto povećanje, dok je u Dubrovniku 44 posto. “Druge brojke u Neretvi su niže. Zabrinjava rapidan porast u Konavlima i to nismo ranije bilježili takvu incidenciju koja će se povećavati vjerojatno idućih dana. Ne znamo što će biti i kako će se epidemija ponašati pa smo odlučili se na ove mjere da spriječimo da se scenarii iz Konavala proširi dalje. Cilj je spriječiti smrt i sačuvati bolnicu kao i dočekati turističku sezonu s boljom situacijom”, objasnio je Lakić.

U KONAVLIMA BROJ ZARAŽENIH SKOČIO ZA 80 POSTO: ‘Ponašaju se kao da virus ne postoji. Okupljaju se mlađi, stariji, druže se, igraju…’

Od najbolje do najgore županije

Gradonačelnik Mato Franković također je na konferenciji naglasio kako su ove mjere nužne i kako se nada da će ih se sugrađani pridržavati. “Brojke nam ne idu u prilog, jasno nam je da su se naši sugrađani umorili od svega, ali ključ nam je sezona. Želimo u što kraćem vremenu situaciju staviti pod kontrolu, vjerujem da to možemo. Očekujemo i kritike Stožera, ali oni rade za dobro sugrađana. Od najbolje županije postali smo najgora i zato je važno nastaviti s mjerama. Nitko nam ne može više pomoći od nas samih”, zaključio je Franković.

Lakić se osvrnuo na pojavu britanskog soja. “Čuo sam tu informaciju, zvao sam Zagreb, oni mi na žalost to nisu potvrdili. Mi ćemo to provjeriti. Pokušat ćemo tijekom dana saznati. Poslali smo preko 30 uzoraka u Zagreb na provjeru soja. Primarni okidači bila su okupljanja u zatvorenim prostorijama u Konavlima s tim je počelo i proširilo se”, smatra Lakić.

Zabilježena 83 nova slučaja

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 83 nova slučajeva zaraze koronavirusom (27 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 41 osobi iz Dubrovnika, 25 iz Konavala, deset iz Župe dubrovačke, četiri iz Dubrovačkog primorja, dvije iz Stona te jednoj iz Metkovića. Ukupno su zaražene 42 muške i 41 ženska osoba, a 73 osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ.1941.). Izliječene su 33 osobe: 13 iz Dubrovnika, osam iz Konavala, pet iz Orebića, po dvije iz Blata, Ploča i Župe dubrovačke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađena su 283 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 44 222 uzorka.U OB Dubrovnik hospitalizirane su 43 osoba pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su tri na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1449 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja mjere samoizolacije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr