NOVI EUROZASTUPNIK?

IDE LI TEPEŠ ZAISTA U EU PARLAMENT? ‘Naravno, to je završena priča’

Napuštanjem dužnosti Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera u Europskom parlamentu otvara se pitanje tko će ih u Bruxellesu zamijeniti, a prema Zakonu o izboru zastupnika u Europski parlament, to bi osim HDZ-ovog Ivice Tolića mogao biti i HSP AS-ov Ivan Tepeš.

Iako stranka Ivana Tepeša više nije koalicijski partner HDZ-a, glavni tajnik HSP-AS-a Pero Ćorić za Novi list kaže da je mandat u Europskom parlamentu Tepešov i na tome će inzistirati.

Ćorić: Tepeš automatski ulazi u EP

Prema definiranom broju mjesta na listi koja je napravljena u sporazumu s HDZ-om, Tepeš automatski ulazi u Europski parlament, inzistira Ćorić, a o tome će se više znati u subotu, kada će se održati stranačka konvencija HSP AS-a.

Bivša predsjednica HSP AS-a Ruža Tomašić pojasnila je da je riječ navodno o pisanom sporazumu s HDZ-om, prema kojemu ‘Tepeš ulazi u EP samo ako ona ode iz njega, odnosno, zastupnika neke stranke može zamijeniti samo njegov stranački kolega.’

kaquarium

Ćorić ipak ističe da takvo što ne postoji u sporazumu, nego samo definirani broj mjesta koja pripadaju pojedinoj stranci.

‘Zakon je iznad međustranačkih sporazuma’

Bez obzira na ova prepucavanja, Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament iznad je međustranačkih sporazuma pa tako ima veću snagu, a prema tom Zakonu, Tepeš ima pravo na mjesto u Europskom parlamentu ako barem dvojica HDZ-ovih zastupnika podnesu ostavku na ta mjesta. Podsjetimo, Tepeš je na izborima za Europski parlament bio osmi na listi. S te je liste u Bruxelles otišlo šestero kandidata, što znači da prema toj računici, Tepeš ima pravo na zastupničko mjesto u Bruxellesu.

Službene informacije iz HDZ-a do sada su potvrdile samo da će Plenkovića, kako nalaže Zakon, zamijeniti Ivica Tolić. O Tepešu se u HDZ-u još nisu izjasnili, no neslužbene informacije, kako piše Novi list, kažu da HDZ ne namjerava o tome razgovarati s Tepešom.

NITKO GA NE ZOVE: Tepeš ne zna hoće li umjesto Stiera ili Plenkovića u EU parlament

Povratak na Net.hr