Iako manjka liječnika, ministar zabranio zapošljavanje

U trenucima kada im nedostaje i liječnika i medicinskih sestara, a trebaju smanjiti liste čekanja, ravnatelji bolnica dobili su odluku o zabrani zapošljavanja.

7.12.2009.
8:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar zdravstva Drako Milinović 20. studenog svim je ravnateljima poslao obavijest o odluci kojom je zabranio zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama na određeno i neodređeno vrijeme.

Kako izaći na kraj s ministrovom zapovjedi usred nedostatka medicinskog kadra i nastojanja da se smanje liste čekanja, ravnatelji ni sami ne znaju.

Iako zatečeni odlukom, rijetki od ravnatelja su je htjeli prokomentirati. No, poučeni činjenicom da Milinovićeve odluke ne trpe neposlušnost znaju da se moraju pokoriti.

U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče na određeno vrijeme radi trideset ljudi.

"Ja jednostavno moram na neodređeno vrijeme zaposliti desetak ljudi. Trebaju mi najmanje dva liječnika, dva radna terapeuta, sedam-osam viših medicinskih sestara. Ne znam kako će ministar na to reagirati, ali nadam se da će razumjeti da su razlozi za novo zapošljavanje u Vrapču opravdani", govori ravnatelj prof. dr. Vlado Jukić, kojemu je trenutačno čak dvadesetak medicinskih sestra na rodiljskom dopustu. Iako razumije Milinovićevu odluku, prof. Jukić kaže kako će ona unijeti strah među one koji rade na određeno vrijeme i postaviti brojna pitanja poput onog hoće li im produžiti ugovore ili onog hoće li ikada biti zaposleni na neodređeno.

I ravnatelj Opće bolnice Sveti Duh dr. Mladen Bušić ima mnogo pitanja, ali kaže: "Nismo sretni, ali moramo se prilagoditi."

Ni zagrebački KBC, koji je proširio kapacitete, nema dovoljno liječnika, a ni medicinskih sestara. I sam ravnatelj akademik Željko Reiner se pita što će biti s natječajem za 60 specijalizanata, koji završava ovih dana.

"S financijskog aspekta ministrova je odluka racionalna. Ali, svakako valja sačuvati mlade, kvalitetne ljude, sestre, doktore, specijalizante", izjavio je za Večernji list ravnatelj KB-a Dubrava prof. Milan Kujundžić.

Na sve primjedbe odgovara, pak, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Ante Zvonimir Golem: "Iako je i bila na snazi odluka ministra zdravstva koja je obnavljana svake godine, primijetili smo razliku između broja izdanih suglasnosti i broja zaposlenih u određenim bolnicama."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali