ANTIKORUPCIJSKI PROGRAM

I TAKO TO: Janaf donio detaljan pravilnik koji zabranjuje korupciju; Bez pardona ga potpisao direktor kojeg sumnjiče da je primio – milijunski mito

Dragana Kovačevića sumnjiči za namještanje milijunskih poslova i uzimanje mita u iznosu od 1,96 milijuna kuna

Tvrtka Janaf na svojim web stranicama ima istaknut Antikorupcijski program. Radi se o aktu kojeg je za period 2019. i 2020. godine za sva trgovačka društva u većinskom i državnom vlasništvu donijela Vlada. No Janaf, čijeg se direktora Dragana Kovačevića sumnjiči za namještanje milijunskih poslova i uzimanje mita,  otišao je korak dalje te je, kako piše RTL, na  svojim stranicama objavio i Kodeks poslovnog ponašanja koji je potpisao upravo uhićeni Dragan Kovačević.

ISTRAŽITELJI OTKRILI KOLIKO SU IZNOSILE PROVIZIJE U AFERI JANAF: ‘Znači mi smo se dogovorili na 5 posto, jel’ tako?’

Antikorupciji je posvećeno prilično opsežno poglavlje u kojem se jasno navodi što se smije, a što ne. Opširno se tumači kako, u smislu Kodeksa, “korupcija podrazumijeva izravno ili neizravno traženje, nuđenje, davanje ili primanje mita ili bilo koje druge nezakonite koristi”.

“Članovi Uprave ili NO Društva ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa”, stoji uz ostalo u Kodeksu.

Dalje se naglašava kako se strogo zabranjuje svaki oblik mita ili korupcije.

“Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti. Također, nitko ne smije primati nikakve povlastice, usluge, bonuse, darove i druge oblike prihvaćanja kao poticaj za provođenje nekih službenih radnji ili odluka vezanih za poslovanje društva”, stoji u Kodeksu.

Iako se očekuje da će biti smijenjen ovoga tjedna, Vlada još nije obavila tu formalnost. Pretpostavlja se da će to učiniti na sjednici Vlade.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr