Play ponuda

I premijer pozdravio odluku o povratu novca štedišama

shimmer fallback

'U svakom slučaju, obveza je Slovenije da ljudima omogući pravo na uživanje vlasništva.

16.7.2014.
20:31
Play ponuda

"Odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je u srijedu donio konačnu presudu u korist štediša Ljubljanske banke pravedna je i ona se odnosi i na prenesenu štednju", izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Po meni je to pravedno. Puno smo puta govorili o tome. Naravno, to sad Sloveniju dovodi u dosta kompliciranu situaciju zbog roka i mogućih kamata. U svakom slučaju, obveza je Slovenije da ljudima omogući pravo na uživanje vlasništva. To je isto kao i vikendice slovenskih građana na hrvatskoj obali, kojih je na tisuće i ta njhova imovina ni u jednom trenutku nije osporavana i nije otuđivana. Novac i vikendice, to je isto", rekao je Milanović, koji će u Bruxellesu sudjelovati na summitu europskih čelnika.

Odluka se odnosi na sve štediše Ljubljanske banke s područja bivše Jugoslavije

Zastupnica Vlade Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik izjavila je da se konačna presuda Velikoga vijeće Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu odnosi na sve štediše Ljubljanske banke s područja bivše Jugoslavije, uključujući i štediše s područja Republike Hrvatske, koji su u istome pravnom položaju kao i štediše u slučaju Ališić.

Rok od godine dana

Kako je u izjavi za Hinu objasnila Stažnik, spomenuta odluka sistemski je problem za Sloveniju koja u roku od godine dana mora pronaći shemu kojom će urediti povrat devizne štednje štedišama u slučaju Ališić, kao i svima onima koji su poput njih u istome pravnom položaju za što će pak, dodala je, biti potreban i poseban zakon.

Istaknula je da je presuda "velik uspjeh i malog Ureda hrvatske Vlade", te napomenula da su u slučaju Ališić štediše 2005. godine podnijele tužbu protiv Slovenije, ali i ostalih zemalja sljednica bivše Jugoslavije, a time je Europski sud, dodala je, stekao iscrpan uvid u način na koji je Ljubljanska banka poslovala na području bivše Jugoslavije.

Play ponuda
Play ponuda