I OVOGA IMA KOD NAS

MLADI PAR IZ SLAVONIJE PORODIO BEBU KOD KUĆE JER NE VJERUJU LIJEČNICIMA: Na kraju morali u bolnicu zbog – birokracije

Mladi bračni par iz Slavonije navodno pripada vjerskoj sekti te nema povjerenja u suvremenu medicinu i liječnike, zbog čega je bebu porodio kod kuće, a u bolnicu je stigao tražiti potvrdu za upis u matičnu knjigu rođenih, nakon čega im je Centar za socijalnu skrb uz pomoć policije oduzeo dijete

U jednoj slavonskoj bolnici se nedavno pojavio mladi bračni par s bebom u naručju te izazvao pomutnju. Naime, tražili su potvrdu od bolnice da je dijete rođeno u njoj, jer ga nisu uspjeli upisati u matičnu knjigu rođenih pri Uredu državne uprave. Iako zvuči kao još jedna birokratska zavrzlama tipična za Hrvatsku, zbog njihova je pojavljivanja reagirala policija, ali i Centar za socijalnu skrb koji im je, na kraju, oduzeo desetak dana staru bebu.

Ispostavilo se da je dijete rođeno u obiteljskoj kući te da je suprug sam porodio suprugu te joj prerezao i podvezao pupčanu vrpcu te izvadio posteljicu. Danima nakon poroda, majka i dijete su bili bez medicinske pomoći. Kad su se pojavili u bolnici, i to samo zbog birokracije, liječnici su doznali pojedinosti o porođaju, ali i to da roditelji pripadaju nepoznatoj vjerskoj zajednici te ne vjeruju liječnicima i lijekovima, već se oslanjaju na alternativnu medicinu.

“Nevjerojatno mi je takvo što čuti u 2020. godini, a najbliža je bolnica samo na pola sata vožnje. I u ovom slučaju je moglo biti tako. Sreća je u svemu tome da su i dijete i majka preživjeli jer je sve moglo završiti tragično i za dijete i za majku. Porođaj nije nimalo jednostavan i bezazlen, posebno kada se radi o prvom djetetu, kao u ovom slučaju. Porođaj može početi iznenada i da se obavi u domu, ali se moraju odmah nazvati liječnici, pozvati hitna kako bi se i dijete i majka zbrinuli. Ovakvo što je više nego opasno”, komentirala je za Večernji jedna liječnica koja nije bila uključena u taj slučaj.

Muž je jako ‘zabrijao’

Od poznanika bračnog para može se doznati da ni oni ne znaju kojoj vjerskoj skupini pripadaju i za što se zalažu. Ističu da su oboje bili druželjubivi te su vodili normalan život. Otkako su dio te vjerske zajednice, nitko ih više ne viđa i ne čuje, a spominju se i krštenja u ledenom Dunavu tijekom prosinca.

“Bili smo jako dobri, ali sada uopće nismo u kontaktu. Probao sam u više navrata s njima kontaktirati, ali mi uopće ne odgovaraju. Znam da je u nekoj vjerskoj zajednici, ali ne znam kojoj. Znam samo da je muž jako ‘zabrijao’. Ovo s djetetom im nikako neće pomoći”, posvjedočio je njihov zabrinuti prijatelj.

Nema pravila pri oduzimanju djece

Na kraju je Centar za socijalnu skrb, uz pomoć policije, koja je potvrdila asistiranje u “mjeri koju je trebalo hitno provesti”, privremeno oduzelo dijete roditeljima i zbrinulo ga na sigurno. Ni oni nisu htjeli otkriti više detalja, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka te obvezu čuvanja službene tajne.

“Što se tiče postupanja Centra za socijalnu skrb u postupcima obiteljskopravne zaštite djece, možemo istaknuti da Centar za socijalnu skrb postupa sukladno odredbama Obiteljskog zakona te se uvijek prije svega vodi zaštitom prava i dobrobiti djece”, poručili su iz centra te dodali da se u svakom slučaju postupa individualno te da nema pravila koliko će dugo dijete biti oduzeto i gdje će biti zbrinuto.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr