I MANJINCI U BICI ZA FOTELJE: / SDSS traži svoje ljude na ključnim mjestima u ministarstvima, tvrtkama

25.9.2016.
11:29

Tri zastupnika SDSS-a, neslužbeno se doznaje, zatražiti će na razgovorima reguliranje pitanja zaostalih mirovina pripadnika srpske nacionalne manjine koji su od 1991. pa do 1995. boravili na okupiranim područjima Republike Hrvatske. Uz to, SDSS će zahtjevati poštivanje obveza koje je Hrvatska preuzela Erdutskim sporazumom iz 1995. i Pismom namjere iz 1997. godine.

Radi se o obvezama koje između ostaloga predviđaju da četiri pomoćnika ministara – unutarnjih poslova, pravosuđa, kulture i obrazovanja – budu pripadnici srpske nacionalnosti iz Istočne Slavonije. SDSS će tražiti svog predstavnika i u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova. Neslužbeno, tražiti će fotelje i u nekim javnim sustavima.

"Želimo imati naše predstavnike i u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, te u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Radi se o područjima koja su od velike važnosti za pripadnike srpske manjine, a na ovaj način želimo osigurati da na vrijeme dobijamo sve informacije. Naprosto želimo izvršnu vlast približiti terenu, odnosno životnim i konkretnim problemima ljudi", tvrde u SDSS-u.

Radinova traženja

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin na pregovorima će inzistirati na poštovanju članka 3. Ugovora između Hrvatske i Italije iz 1996. koji predviđa da se prava Talijana iz onih sredina gdje su najrazvijenija, prošire i na one sredine gdje su na nižoj razini.

"Osim toga, inzistirat ću na uobičajenim stvarima kao što je izdavačka kuća Edit, dvojezičnost, škole, rješavanje nekih problema oko državne mature na talijanskom, te oko nostrifikacije diploma stečenih u Italiji koje imaju osobe koje će raditi u našim školama i institucijama", izjavio je Radin.

Potrebna i suglasnost oporbe

Svi pojedinačni zahtjevi nacionalnih manina, a s kojima se složi i HDZ-ova strana, ući će u operativni plan nove Vlade koji bi trebao biti biti donesen najduže 60 dana od izglasavanja nove Vlade u Saboru.

Već je ovoga četvrtka na sastanku svih osam manjinaca s Plenkovićem postignut dogovor o zajedničkim zahtjevima svih manjina. Tako je naznačeno da će se rješavanje dvostrukog prava glasa odvijati u skladu s odlukom Ustavnog suda, a to znači da bi se uvođenje ovog prava moglo napraviti jedino zakonskim tekstom koji bi se donio u postupku u kojem se donose ustavne promjene.

To opet znači da se ovo ne bi moglo izglasati bez pristanka oporbe jer bi bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas. Osim toga, HDZ je pristao i na promjene Zakona o udrugama kojima se bi udruge koje se bave pravima manjina razlikovale od klasičnih, te na neke izmjene zakona kojima bi se ujednačila razvijenost svih dijelova Hrvatske. Riječ je o ukupno 16 točaka koje će postati sastavni dio programa nove Vlade kojima će Plenković zatražiti podršku saborskih zastupnika.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali