'JAKO PAZIMO'

I KUTINSKA PETROKEMIJA PROIZVODI OPASNI AMONIJEV NITRAT POPUT ONOG U BEJRUTU: ‘Nadziremo to skladište 24 sata dnevno’

Petrokemija d.d. u svom sastavu ima i profesionalnu vatrogasnu postrojbu za sve protupožarne intervencije unutar Petrokemije, pa tako i u slučaju eventualnog požara u skladištu amonijeva nitrata

Kutinska Petrokemija oglasila se povodom razorne eksplozije koja se dogodila u skladištu amonijeva nitrata u Bejrutu, pri čemu je poginulo 135 ljudi, dok su tisuće ozlijeđene.

U bejrutskoj luci amonijev nitrat bio je neprikladno skladišten. Riječ je o najsnažnijoj eksploziji u povijesti Bejruta, grada u kojemu još nisu zacijelile rane građanskog rata koji je završio prije tri desetljeća. Ljudi su osjetili kako se zemlja trese pod njihovim nogama prije negoli su ugledali vatrenu kuglu. Libanonski seizmolozi kažu da je eksplozija bila ekvivalentna potresu magnitude 4,3.

“Petrokemija d.d. Kutina u svom proizvodnom asortimanu posjeduje proizvode na bazi amonijeva nitrata. Mi proizvodimo te skladištimo amonijev nitrat koji se koristi u poljoprivredne svrhe kao gnojivo, kao i tehnički amonijev nitrat. Za skladištenje amonijeva nitrata Petrokemija d.d. je sukladno zakonskim propisima izgradila posebno skladište. Skladište amonijeva nitrata i uskladištena roba su pod kontinuiranim videonadzorom 24 sata dnevno, svakodnevno se obavlja i fizički obilazak skladišta, ulaz u samo skladište je strogo ograničen i dopušten samo ovlaštenim osobama”, navodi Petrokemija, prenosi HRT.

Petrokemija ima i profesionalnu vatrogasnu postrojbu

Dodaju i kako je skladište opremljeno propisano protupožarnom opremom te su sukladno zakonskim propisima i procjeni protupožarne opasnosti Petrokemija d.d. u svom sastavu ima i profesionalnu vatrogasnu postrojbu za sve protupožarne intervencije unutar Petrokemije, pa tako i u slučaju eventualnog požara u skladištu amonijeva nitrata.

“Na kraju naglašavamo da je Petrokemija d.d. poduzela i svakodnevno poduzima sve aktivnosti iz područja zaštite na radu i zaštite od požara u cilju sprječavanja incidenata”, zaključuju u Petrokemiji.

Povratak na Net.hr