I KARLOVAC JE STRADAO U NEDAVNIM POTRESIMA: / Na 755 objekata prijavljeno 99 milijuna kuna štete, 18 obitelji u zamjenskom smještaju

Od 755 oštećenih objekata 111 je u državnom vlasništvu, 17 ih je opasno po život, a vatrogasci su na njima odradili 129 intervencija

8.1.2021.
13:58
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon dva jaka potresa, u Karlovcu je na 755 nekretnina prijavljena šteta od 99 milijuna kuna pa je gradonačelnik Damir Mandić na konferenciji za novinare u petak rekao da se i prije roka za prijavu šteta može reći kako su se stekli uvjeti za proglašenje prirodne nepogode.

Zbog opasnosti i štete na kući, jedna je obitelj preseljena u gradski stan nakon prvog potresa (28. prosinca), nakon drugog potresa (6. siječnja) još je šest obitelji dobilo zamjenski smještaj, a zamjenik gradonačelnika Ivica Mrzljak je rekao da je 17 objekata opasno za život, od kojih su dva bila prazna, a iz njih šest moralo se iseliti 11 obitelji. Njima je ponuđen hotelski smještaj ili druga mogućnost uz naknadu troškova iz gradskog proračuna. Mrzljak je svima koji su zbog hitnosti sami uklanjali štetu poručio da sačuvaju račune jer će oni biti podloga za odštetu.

Sve škole pretrpjele štetu

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić rekla je da su sve škole sigurne iako su gotovo sve pretrpjele štetu, imaju napukline i opada im žbuka, a s Osnovne škole Dragojle Jarnević, u dogovoru s konzervatorima, treba skinuti čak 26 opasnih dimnjaka koji imaju samo ambijentalnu vrijednost. Navijalić je također rekla da će zaposlenici sljedeći tjedan proći edukaciju i uvježbati plan evakuacije, a provjerit će se i jesu li sve upute jasne kako bi se, bude li potrebno, točno znalo što tko treba učiniti radi brze i sigurne evakuacije.

Inženjeri i vatrogasci na terenu

Od 755 oštećenih objekata 111 je u državnom vlasništvu te od 99 milijuna kuna štete na onu u državnom vlasništvu otpada 76,3 milijuna, a na privatne objekte 22,7 milijuna kuna, rekao je Mrzljak, ističući kako se tek čeka da u Karlovcu ministarstva pregledaju zgrade kojima se koriste i da se prijave moguće štete do roka 14. siječnja.

Sedam timova inženjera građevine pomažu vlasnicima u procjeni šteta, a samo danas trebaju obići 50 lokacija. Od prvog potresa vatrogasci su intervenirali na 129 mjesta, uglavnom su uklanjali dimnjake i građu na visini koja je bila opasna za stanovnike i prolaznike, a uklanjanje šteta i dalje traje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali