KRENULI JUTROS

HRVATSKI KANADERI GASIT ĆE POŽARE U IZRAELU: ‘Apsolutno smo spremni pomoći izraelskom narodu’

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a poletjela su rano jutros iz vojarne Zemunik u Izrael radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili područja sjevernog i središnjeg Izraela, priopćeno je iz MORH-a.

Uz dva Canadaira u Izrael su poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem.

‘Apsolutno smo spremni pomoći izraelskom narodu’

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako su nakon primljene obavijesti obavili sve potrebne pripreme za prelet u izraelsku zračnu bazu Hatzor.


‘Uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanjem pomoći u drugim zemljama ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu. Odmah po dolasku u izraelsku bazu u kasnim popodnevnim satima očekuje nas prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima te dodjela konkretnih zadaća. Apsolutno smo spremni i ovaj put pomoći izraelskom narodu u gašenju i saniranju požarišta’, naglasio je pukovnik Turković.

Hrvatskim posadama dodijeljeno i Priznanje države Izrael

Ovo je drugi put da hrvatske zračne protupožarne snage pružaju pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvi angažman s jednim Canadairom bio je od 04. do 08. prosinca 2010. godine. Za iskazanu spremnost u pružanju pomoći državi Izraelu i izraelskom narodu 2010. na primanju kod izraelskog predsjednika Shimona Peresa, kojem je nazočio i premijer Benjamin Netanyahu, hrvatskim posadama dodijeljeno je i Priznanje države Izrael.

Zadnji inozemni angažman protupožarne snage imale su u Portugalu 2013. gdje su u gašenju požara također sudjelovala dva Canadaira, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Povratak na Net.hr