Francuski su liječnici danas potvrdili da je koronavirus u Europu stigao puno ranije nego što se dosad mislilo, čak u prosincu. Otkrili su to zahvaljujući testiranju starog uzorka muškarca koji je tada bio u bolnici zbog upale pluća. On je u bolnicu primljen 27. prosinca, četiri dana prije nego što je Kina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila širenje virusa.

Tako je moguće i da je zaraza stigla u Hrvatsku puno prije 25. veljače, kada je potvrđen prvi slučaj. "Mi smo skoro 20 dana radili testove i nije bilo pozitivnih. Ali teorijski je moguće da je i prije 25. veljače kod nas netko bio pozitivan", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić.

Hrvatska bi mogla krenuti stopama Francuske te pratiti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o testiranju starih uzoraka oboljelih od gripe.

"Mislim da sada nemamo kapacitete da to provjeravamo jer imamo vrlo intenzivno testiranje i nemamo dovoljno ljudi za to. Ali, svakako ćemo razmisliti da jednog dana provjerimo i ove naše uzorke na gripu", potvrdio je RTL-u ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minutue u minutu možete pratiti OVDJE.