ŠEF SDP-a TRAŽI ISTRAGU

BERNARDIĆ O POŽARIMA: ‘Ministar Krstičević je ozbiljan čovjek. Ne bi dao ostavku da sustav zaista nije zakazao’

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak da je kad je riječ o požaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji sustav očito zakazao i da ga treba mijenjati, ocjenjujući da je ministar obrane Damir Krstičević ozbiljan čovjek koji ne bi dao ostavku da to nije točno.

“Ministar Krstičević je ozbiljan čovjek koji sasvim sigurno iz kaprica ili iz bilo kakve ljutnje i osobne frustriranosti ne bi podnio ostavku da sustav u nekom dijelu nije zakazao. Dakle, sustav je očito zakazao i treba ustanoviti gdje je zakazao”, izjavio je Bernardić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

KRSTIČEVIĆ: ‘Podnosim ostavku!’; KOLINDA: ‘To je apsolutno neprihvatljivo, on je odličan ministar’

“Situacija s ministrovom ostavkom je bizarna”

SDP zato želi da se brzo rasvijetli cijeli slučaj, provede brza istraga o tome koji su elementi sustava zakazali, a ako bude potrebno, Bernardić je najavio da će SDP  tražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za obranu.

Situaciju u kojoj ministar obrane Krstičević daje ostavku, premijer Andrej Plenković je ne prihvaća, a predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocjenjuje da je ne treba dati iako je prije toga rekla da je vojska zakasnila, Bernardić je nazvao “bizarnom”.

“Davanje ostavke ne smije biti nikakav manevar ili spin za skretanje fokusa s bitnog, a to je spremnost Hrvatske da se obrani od požara”, istaknuo je Bernardić.

Pozvao je na zajedništvo u obrani od požara i predložio da se proglasi elementarna nepogoda kako bi se ljudima kojima je uništena imovina nadoknadila šteta.

JESU LI POŽARI PODMETNUTI? Vatrogasni zapovjednik objasnio kako je moguće da u nekoliko sati plane čak 20 požara

Ako ima za Agrokor, treba biti i za prevenciju požara

Predložio je također da se vatrogasni sustav uredi tako da vatrogasac može bez posljedica po sili zakona biti oslobođen dolaska na radno mjesto u slučaju mobilizacije te promjenu Zakona o vatrogastvu u smjeru redefiniranja sustava Civilne zaštite. Bernardić je kritizirao i smanjenje financijskih sredstava za Državnu upravu za zaštitu i spašavanje za ovu godinu.

“Ako ima dovoljno novca da se kroz HBOR 300 milijuna kuna da Agrokoru i povezanim tvrtkama, za što očito zna ministar financija Zdravko Marić, onda sigurno ima dovoljno manevra, snage i prostora i dovoljno novca da se osigura dodatni novac za prevenciju od požara”, rekao je.

Vezano uz premijerov obilazak požarišta, rekao je kako “sanja dan kad će u Hrvatskoj naslikavanje političara biti potpuno nepotrebno i kada će sustav raditi”.

“Ako su političari prvi na mjestu na kojem se događa problem, znači da je sustav već potpuno zakazao”, rekao je i ocijenio to ubiranjem jeftinih političkih bodova.

SDP-ovci NAPALI ČLANOVE VLADE: ‘Umjesto na požarištu, ministar na Wimbledonu. Svaka čast na prioritetima’

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr