UMIROVLJENICI, PAŽNJA! / HZMO pojasnio ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine: Evo što treba učiniti...

Image

HZMO ističe kako podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno, no propisani su uvjeti za isplatu dijela obiteljske mirovine, kao i datum od kada pripada isplata

13.1.2023.
14:03
Play logo

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) istaknuo je kako umirovljenicima, da bi mogli ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine u skladu s promjenama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja, trebaju biti priznata prava i na osobnu i obiteljsku mirovinu. HZMO je naveo što korisnici mirovina, koje je svrstao u tri kategorije, moraju učiniti kako bi to pravo i ostvarili.

Prva kategorija su korisnici kojima su već ranije priznata oba prava - na osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu ili invalidsku) i na obiteljsku mirovinu, a oni trebaju podnijeti samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. Druga su korisnici kojima je priznato pravo na obiteljsku mirovinu, a oni trebaju podnijeti zahtjev za priznanje prava na osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku) te zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. Treća kategorija su korisnici kojima je priznato pravo na osobnu mirovinu, a oni trebaju podnijeti zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu i zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
ŠTO SE MIJENJA U 2023.? /

Ključne promjene na jednom mjestu: Evo koliko će rasti mirovine, od najniže do obiteljske; 'Izvukli smo najviše što se moglo'

Image
ŠTO SE MIJENJA U 2023.? /

Ključne promjene na jednom mjestu: Evo koliko će rasti mirovine, od najniže do obiteljske; 'Izvukli smo najviše što se moglo'

Podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničeno

HZMO ističe kako podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno, no propisani su uvjeti za isplatu dijela obiteljske mirovine, kao i datum od kada pripada isplata.

Tako korisnicima druge kategorije koji nisu ostvarili pravo na osobnu mirovinu, isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za osobnu mirovinu. Korisnici treće kategorije imaju pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava.

Iznimno od navedenog, prvoj kategoriji, odnosno korisniku osobne mirovine koji je i jedini korisnik obiteljske, a koji zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnese najkasnije do 31. prosinca 2023., dio obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Gleda se što je povoljnije za korisnika

Uvjeti za priznanje prava na isplatu dijela obiteljske uz osobnu mirovinu su navršenih 65 godina života, da je osoba jedini korisnik obiteljske mirovine i ispunjava uvjete za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu te da ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja (I. i II. stup) ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, odnosno 824,47 eura (6.212,00 kuna). HZMO ističe kako se za svakog osiguranika vodi upravni postupak u kojem se utvrđuje što je za njega povoljnije. Tako u slučaju mogućnosti izbora dvije opcije, odnosno osobne i dijela obiteljske mirovine ili samo obiteljske mirovine, HZMO vodi računa da u isplatu stavi najpovoljniju svotu mirovine za korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

HZMO podsjeća i kako su sve obiteljske mirovine povećane za 10 posto i bit će isplaćene u veljači za siječanj, a povećanje će ići automatski  pa korisnici za to povećanje ne trebaju podnositi zahtjev. Na isti način, najniža mirovina povećana je za tri posto. Za sve savjete u vezi s ostvarivanjem prava korisnici se mogu obratiti pravnim savjetnicima u područnim službama HZMO-a, kao i putem infotelefona 4595-011 i 4595-022 te web-obrasca.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo