Play ponuda

HZJZ OBJAVIO PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE IZBORNIH SKUPOVA: / Mora se držati udaljenost od 1,5 metara, a tu su i pravila za izlazak s događaja

Image

Preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima

8.6.2020.
15:30
Play ponuda

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kojih bi se trebali pridržavati sudionici izbornih skupova tijekom izbornog procesa za parlamentarne izbore. Kako su napisali, ove mjere nastale su s obzirom na epidemiološku situaciju s bolesti Covid-19 u Hrvatskoj.

Kako kažu, preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima.

Image
NAKON IZJAVE O GLASANJU IZ SAMOIZOLACIJE, CAPAK ODBIJA GOVORITI O IZBORIMA: /

'To što ste pitali nije pitanje za nas, nego za DIP'

Image
NAKON IZJAVE O GLASANJU IZ SAMOIZOLACIJE, CAPAK ODBIJA GOVORITI O IZBORIMA: /

'To što ste pitali nije pitanje za nas, nego za DIP'

Opće preporuke

Izborni skupovi se preporučuju na otvorenom ako postoji mogućnost, organiziranje izbornih skupova na otvorenom. Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup (bilo da je riječ o otvorenom prostoru ili zatvorenom) ili neposredno nakon ulaza na vidljivu mjestu je potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i fizičkog distanciranja u skladu s preporukama HZJZ-a.

shimmer fallback
shimmer fallback

Potrebno je izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Ruke se moraju redovito dezinficirati. Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Na ulazu u prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te prisutnim građanima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70-postotnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Mora se držati udaljenost od 1,5 metara i evidencija

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) od 1,5 metara. Čaše, posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama. Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim za govornike i izvođače.

Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska na skup trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba telefonski kontaktirati nadležnog liječnika obiteljske medicine i ne dolaziti na skup. Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti o tome da osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili druge simptome i znakove bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.

Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podatci: ime, prezime i broj telefona.

Održavanje izbornih skupova

Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje 1,5 metar. U zatvorenom se prostoru preporučuje da se omoguće isključivo sjedeća mjesta. Ako nije moguće organizirati skup na način da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od 1,5 metra u svim smjerovima od drugih, osim ako se radi o članovima istog kućanstva.

shimmer fallback
shimmer fallback

Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2 površine po osobi. Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti na otvorenom, uz poštivanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metra među osobama, organizator će odrediti sukladno veličini prostora.

Preporučuje se da građani koji žele nazočiti ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među osobama od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak prisutnih građana organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prva izlazi osoba najbliže izlazu. Prisutne treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže fizički razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak organizatora poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po je dan, uz izbjegavanje susreta s publikom.

Glazbeni program, posluživanje jela i pića, promotivni materijali

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra govornika, odnosno izvođača na sceni. Ako se tijekom izbornog skupa dijele promotivni materijali to se provodi na način da za to zadužena osoba dijeli pojedinačne artikle građanima, održavajući pritom što veću udaljenost i sa što manje kontakta te da učestalije dezinficira ruke.

Prodaja i posluživanje hrane i pića odvija se prema preporukama za rad ugostiteljske djelatnosti. Prilikom interakcije s govornicima i izvođačima skupa, službene osobe trebaju koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Pojačana higijena prostora

Preporučuje se da se zatvoreni prostor prozračuje najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa izbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima. Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava treba posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzine zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od 1,5 metra između sudionika, prisutnih građana i službenih osoba odnosno 2 metra za eventualno prisutne puhače i za pjevače, te 4 metra između publike i govornika, odnosno izvođača na sceni.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u dizalima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak prisutnih građana, govornika i izvođača, te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora, stoji u preporukama HZJZ-a.

Play ponuda
Play ponuda