Play ponuda

JE LI U KB DUBRAVA UMRLO 8 CIJEPLJENIH? / Capakova zamjenica: 'Još nemamo sve podatke iz bolnice'

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin napominje kako treba razlikovati osnovni uzrok smrti te popratni uzrok

8.7.2021.
20:34
Play ponuda

Na pitanja je li moguće da u izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nema podataka o osobama koje su cijepljene, a umrle su od Covida-19 te je li točno da je u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu preminulo osmero pacijenata koji su bili cijepljeni, za RTL Danas odgovorila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

"Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali prvo moram reći da se izvješće odnosi na podatke koje smo zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme", rekla je Pavić Šimetin.

Image
PRVA VELIKA ANALIZA /

Tvrde da dosad u Hrvatskoj nitko nije umro od Covida-19 nakon cijepljenja: 'Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake!'

Image
PRVA VELIKA ANALIZA /

Tvrde da dosad u Hrvatskoj nitko nije umro od Covida-19 nakon cijepljenja: 'Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake!'

'Zasad službeno mi još takvih slučajeva nemamo'

Napomenula je kako treba razlikovati osnovni uzrok smrti te popratni uzrok.

"Iako sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko vrijeme, možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe s ozbiljnim komorbiditetima", dodala je.

Podaci koje iznosi HZJZ, kaže, odnose se na Covid-19 kao prvi uzrok smrti.

"Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek manje od očekivanog broja smrtnih ishoda. Zasad službeno takvog slučaja, za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je cijepljen s dvije doze, mi još zapravo nemamo", kazala je Pavić Šimetin za RTL Danas.

Play ponuda
Play ponuda