NEKOLIKO GRADOVA NA UDARU / HZJZ izdao upozorenje: Ali, nije zbog korone, već zbog velike opasnosti od hladnoće! Držite se ovih preporuka

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod

22.1.2022.
18:59
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Play logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje temeljem podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ističu tako kako u ponedjeljak na području Knina, Splita i Rijeke umjerena opasnost po zdravlje dok je za dubrovačko područje ona velika. Za utorak upozorenja otprilike ostaju ista osim što se područjima s umjerenom opasnosti sada pridružuje i Osijek. U srijedu pak ne postoji opasnost za slavonsko područje, ali se Kninu, Splitu i Rijeci po umjerenoj opasnosti pridružuje i Zagreb. Što se tiče Dubrovnika, opasnost od hladnoće će prva tri dana novog tjedna biti konstantno velika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene upozorenja možete pratiti ovdje, a HZJZ ističe da se naputci za zaštitu od hladnoće, ako je za vaše klimatsko područje proglašena velika i vrlo velika opasnost mogu pratiti na njihovim stranicama. 

shimmer fallback
shimmer fallback

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Pridržavajte se ovih preporuka

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se, savjetuju, sljedećih preporuka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu, navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BAŠ JE ZAZIMILO /

Hladno jutro: Vozačima prijeti poledica, a u unutrašnjosti se očekuje susnježica i snijeg, pogotovo u nedjelju

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju i da u takvim uvjetima pomognemo obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći, dodaju.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 i Centar za žurne službe – 112, zaključili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo