PORUKA PACIJENTIMA

HZJZ TRAŽI DA SE SMIRI SITUACIJA OKO CJEPIVA PROTIV GRIPE: Objavili koliko su doza ukupno naručili, te kada stižu dodatne količine

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako ne treba stvarati pritisak na liječnike obiteljske medicine jer se cijepiti može i u prosincu, a cjepiva će biti dovoljno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćenjem se obratio javnosti zbog pojačanog interesa građana za cijepljenje protiv gripe i panike zbog nedostatka doza koja rezultira pritiscima na liječnike obiteljske medicine. Pojašnjavaju koliko su doza cjepiva osigurali i kako će ga distribuirati.

“Zbog povećanog interesa građana, ove je godine nabavljeno 460.000 doza cjepiva protiv gripe, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, početkom godine tražilo se od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Također, takav povećani interes koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, rezultirao je dodatnom nabavom za 130.000 doza koja je u tijeku”, poručili su iz HZJZ-a.

Dodaju kako većina cjepiva ide liječnicima obiteljske medicine. “Trenutno je distribuirano 220.000 doza cjepiva, a kroz sljedećih tjedan dana će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca”, tvrde u Zavodu.

CJEPIVA ZA GRIPU NEMA, ALI ĆE GA BITI: Otkriveno kada stižu zadnje doze; Ljekarnici tvrde: ‘Potražnja veća nego za maskama’

Poslali su poruku i onima koji su nestrpljivi s cijepljenjem. Tvrde da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u prosincu te da zbog toga ne treba stvarati pritisak na liječnike.

“Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi prije sljedećeg tjedna ili početka studenog. Također, oni koji ne uspiju u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom, ni u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike sljedećih dana jer trenutno raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva”, zaključuju u HZJZ-u.

Povratak na Net.hr