Svi protiv svih

HDZ-OVAC UDARIO NA MINISTRA: ‘Uz dužno poštovanje, važniji smo od Zadra i Varaždina’

“Nedopustivo je da a KBC Split postane nekakva regionalna bolnica i izgubi status KBC-a. odnosno izgubi status državne bolnice”, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju prof. Dujomir Marasavić, koji je u dva mandata bio ravnatelj splitskog KBC-a.

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić najavio je kako će, među ostalima, splitski KBC u novoj reorganizaciji zdravstva postati regionalna bolnice, umjesto klinički bolnički centar.

MINISTAR NAKIĆ O REFORMI ZDRAVSTVA: Evo gdje će se nalaziti 8 regionalnih bolnica

Ostali se slažu, ali šute

“Uza sve dužno poštovanje, ne može splitska bolnica, koja ima više od 3300 zaposlenika, 1426 stacionarnih bolničkih kreveta i 269 kreveta u dnevnim bolnicama, imati isti status kao zadarska ili kao varaždinska. Mi smo znanstvena institucija, na nas se naslanja Medicinski fakultet u Splitu, čije kadrove educiramo, od njih stvaramo liječnike, vršimo specijalističke ispite, održavamo nastavu, a ako postanemo regionalna bolnica, to bi bilo dovedeno u pitanje”, objašnjava dr. Dujomir Marasović, koji je jedini javno istupio na Stručnom kolegiju.

bolnica Krizine
prof. dr. Marasović u dva je mandata bio ravnatelj splitskog KBC-aFoto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najava o “pretvaranju” KBC-a Split u regionalnu bolnicu nije još uvijek naišla na službeni stav Stručnog vijeća KBC-a Split, ali je na sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split žestoko govorio Dujomir Marasović. Navodno se većina njegovih kolega slaže, ali još uvijek ne želi javno istupiti.

Split skrbi o cijeloj Dalmaciji i pola Hercegovine

“Ta jedna državna bolnica u Zagrebu bila bi KBC Zagreb, odnosno Rebro, i ona bi u odnosu na sve druge bolnice u Hrvatskoj imala povlašteni status, kako u financijskom, kadrovskom, tako i u svakom drugom smislu”, nastavlja dr. Marasović. Uvjeren je da će svim ostalim KBC-ima u Hrvatskoj standardi će biti niži. “Ministar zdravlja dr. Nakić mora povući ovu odluku ili prijedlog, koji je nekoliko puta javno iznio, a nedavno i u emisiji Otvoreno.

Marasović: Da sam mlađi, išao bih braniti Ukrajinu

Ja to od njega javno tražim”, inzistira. Uvjeren je kako ova odluka nije HDZ-ova politika jer se, kako kaže, u stranci o tome nije razgovaralo. “Split je osovina zdravstvenog sustava u južnoj Hrvatskoj i splitskoj bolnici gravitira puno više stanovnika nego KBC-u Zagreb. Pa mi skrbimo o pola Hrvatske i cijeloj Hercegovini, o više od milijun ljudi, a ljeti, kada su tu turisti, i kudikamo više ljudi. Splitska bolnica mora apsolutno biti u istom rangu kao i zagrebački KBC”, objašnjava prof.dr. Marasović.

Povratak na Net.hr