HVALI SUNCE, DRŽ SE HLADA

CRVENI ALARM ZA CIJELU HRVATSKU: Temperature su danas išle preko 40, a sutra stiže vrhunac toplinskog vala

Ako ste mislili da je prženju na asfaltu, a i na plaži, došao kraj, morat ćemo vas razočarati.

U Kninu je već danas u 14 sati izmjereno paklenih 40,2 stupnjeva, u Otočcu 40, a u Kukuljanovu 39, a sutra se očekuje vrhunac toplinskog vala i još više temperature.

U cijeloj zemlji se opet očekuje pretežno sunčano i vrlo vruće s tek malom mogućnosti za pljuska i grmljavinu kasno poslijepodne i navečer , ponajprije uz granicu sa Slovenijom.

Neće biti ni vjetra da nas spasi od paklenih vrućina. Bit će uglavnom slab, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu i sjeverozapadnjak.

Dnevne temperature kretat će se uglavnom od 35 do 41 °C.

Ne treba ni spominjati da je Meteoalarm za cijelu zemlju u crvenom upravo zbog visokih temperatura što označava izuzetno opasno vrijeme.

Visoke temperature i turistička sezona gotovo su utrostručile broj intervencija Hitne medicinske službe, posebno na Jadranu, doznaje se u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM).

“Broj intervencija u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan je prosječno 30%, a u priobalju od 80 do 150 posto. Najveći broj intervencija imale su Šibensko-kninska i Zadarska županija”, izjavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

“Broj Hitne 194 postao je ovih dana užarena linija”, ističe ravnateljica HZHM-a. Građani traže pomoć zbog glavobolje, malaksalosti, vrtoglavice ili srčanih tegoba. Nagla promjena vremena i visoke temperature nepovoljno utječu i na zdrave osobe, a posebno na kronične bolesnike.

Povratak na Net.hr