Huligani su ugrozili odnose između Srba i Hrvata

“I nakon poduzimanja odgovarajućih policijskih mjera, donošenja pravosudnih presuda prema huliganima, uvijek će ostajati dio njih kojima će manipulirati aktualna politika u obje države”, ocijenio je bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

“Napade na hrvatske navijače i demoliranje automobila s hrvatskim oznakama u Srbiji nanijeli su ozbiljnu štetu normalizaciji odnosa između Srba i Hrvata u Hrvatskoj”, izjavio je SDSS-ovac Slobodan Uzelac za novosadski Dnevnik.

“Sasvim je jasno da takvi incidenti ozbiljno štete normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Još je jasnije da napadi huligana u Srbiji na hrvatske navijače više štete Srbima nego Hrvatima”, rekao je Uzelac dodajući kako će biti “jako teško suzbiti huliganstva te vrste, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj”.

“I nakon poduzimanja odgovarajućih policijskih mjera, donošenja pravosudnih presuda prema huliganima, uvijek će ostajati dio njih kojima će manipulirati aktualna politika u obje države. Pri tome, ne radi se samo o vladajućoj politici, nego još češće o oporbi koja pali vatru, a onda vladajuće koalicije proziva kako nisu u stanju zavesti red”, pojasnio je Uzelac.

Novosadski Dnevnik podsjeća kako se nakon rukometne utakmice, u Hrvatskoj dogodilo nekoliko izgreda u kojim su bili mete Srbi ili srpske institucije, u Splitu i Vukovaru “ali napadi nisu imali ozbiljnije posljedice”.

I vukovarski gradonačelnik prozvao napadače

Incidente i vandalizam koji su uslijedili u Vukovaru, nakon polufinalne utakmice između Hrvatske i Srbije, u prioćenju za javnost najoštrije je osudio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

“Najoštrije osuđujem svaki takav čin bez obzira iz kojih pobuda i sredina dolazi. Iako se radi o malom broju osoba koje će policija u daljnjem postupku vjerojatno pronaći i privesti zakonu, naglašavam da mene i moje sugrađanke i sugrađane dobre volje ništa neće skrenuti s puta mira i tolerancije kakvim u Vukovaru živimo posljednjih godina. Svima koji to žele poremetiti poručujem da u svojim namjerama neće uspjeti. Također, izražavam žaljenje svima koji su doživjeli neugodnosti i kojima je nanesena materijalna šteta”, rekao je Sabo.

Vukovarski gradonačelnik, koji je utakmicu gledao u društvu načelnika vojvođanske Općine Bač Tomislava Bogunovića, prije početka utakmice koja je gledana na središnjem gradskom trgu pozdravio je okupljene navijači i zamolio ih da fer i sportski i izrazio nadu da neće doći do nikakvih incidenata.

Iz gradske uprave ističu i da su kao organizatori javnoga okupljanja učinili sve, zajedno sa policijom, da jamče sigurnost svima koji su odlučili utakmicu gledati na otvorenome. Međutim, pojedinci, za koje nije sigurno jesu li iz Vukovara, započeli su svoje huliganske i vandalske namjere nakon završetka prijenosa. Na trgu se okupilo do tisuću navijača koje su osiguravale jake policijske snage.

Toga dana u Vukovaru, uz policiju PU Vukovarsko – srijemske županije, kao ispomoć su došli i interventni policajci iz cijele Hrvatske kao i nekoliko pripadnika Specijalne policije. Ipak, i tako jako osiguranje nije spriječilo napad na rođendansku zabavu i razbijanje nekoliko osobnih vozila, razbijanje stakala na jednom lokalu u samome središtu grada, kamenovanje zgrade SDSS-a kao i napad na jednoga interventnoga policajca.

Povratak na Net.hr