Htjeli prodati zemlju, pa otkrili 12 suvlasnika!

Nakon nedavne smrti jedne Đakovčanke, njenim dvjema kćerima u nasljedstvo je ostavljena zemlja. Odlučile su je prodati i već su bile pronašle kupca koji im je isplatio kaparu, no nakon ishođenja izvatka iz Zemljišne knjige doživjele su šok. Nakon 43 godine otkrile su da zemlja ima 12 (su)vlasnika!

Sporno zemljište se nalazi u Gorjanima, rodnom mjestu preminule Marice Stipanović. Riječ je o tri četvrtine katastarskog jutra koje su dio cjeline nešto veće od dva katastarska jutra. Pripadajući im dio ima cijenu od 1.500 eura, a za njega je već bio pronađen i kupac koji je odmah uredno platio i kaparu. No, morali su mu ju vratiti i od od prodaje zemlje (zasad) odustati.

Naime, ishođenje izvatka iz Zemljišne knjige u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Đakovu, neočekivano, poput neugodnog hladnog tuša, doveo ih je pred vlasničko-zemljišni zamršeni čvor čiji su pojedini sudionici na svim stranama svijeta, pa i u dalekoj Australiji, a neki već i mrtvi! Iako je pokojna Marica Stipanović tu zemlju kupila još 1969. od četiri fizičke osobe iz Gorjana, izvadak, dio koji se odnosi na vlasnički list, ‘izbacio’ je čak 12-ero (su)vlasnika sa 14 udjela, iz Gorjana, Zagreba, Satnice Đakovačke, Đakova (odakle je Maričina kći Katica), Osijeka (odakle je Maričina kći Anica) i dvoje iz Australije.

Na sud zbog zamršenog čvora

Dvije sestre, kćeri pokojne Marice, imaju po veličini druge udjele; najveći ima čovjek iz Gorjana, dok svi ostali imaju doslovno simbolične površine od po (koji) metar što slučaj čini još složenijim za “izvesti ga na čistac”. Iznenađenosti i iščuđavanju zbog spoznaje o tolikim (su)vlasnicima nakon 43 godine na toj zemlji među Maričinim kćerima i njihovim obiteljima, koje žele da se njihov dio izdvoji iz cjeline nešto veće od 2 katastarska jutra, nema kraja.

“Nakon što su nam izlistana sva ta imena, pribavili smo i kupoprodajni ugovor u kojem stoji da je ženina majka 20. siječnja 1969. komad te zemlje kupila od četiri osobe iz sela. 10. travnja 1969. uslijedila je i uknjižba prava vlasništva na suvlasnički dio nekretnina. Mislili smo da je to krunski dokaz, da će ugovor sve riješiti, no bio sam u katastru gdje mi je rečeno da ugovor ne rješava stvar, da ćemo ipak sudskim putem morati ići u razrješenje ovog vlasničkog zamršenog čvora. Tko će doći do svih tih ljudi… po Zagrebu, Australiji… Dio ih je mrtav… ” zabrinuto za kaže Katičin suprug Darko Haramina.

Katastar: Uzmite odvjetnika

Raspitujući se o takvim i sličnim slučajevima, u jednom đakovačkom geodetskom uredu Glasu Slavonije su potvrdili da su Gorjani specifični složenošću vlasničkih odnosa nad zemljom, a da problem seže još u više od 100 godina staru izmjeru, još iz Austro-Ugarske, te da se i tom uredu obratio čovjek sa sličnim problemom, a koji rješenje traži na sudu.

U đakovačkom katastru kažu da ovo nije usamljen slučaj. Rješenje je, kažu, u angažiranju odvjetnika. Sa živućim nasljednicima se treba pokušati dogovoriti, no to ne ide baš lako kad je u pitanju vlasništvo.

Povratak na Net.hr