ČVRSTI MUŠKARCI, SIGURNE GRANICE

HSP AS zagovara obvezni vojni rok, a šef stranke služio civilni jer je pisao diplomski

HSP dr. Ante Starčević, stranka iz vladajuće Domoljubne koalicije, ovih dana gorljivo zagovara ponovno uvođenje obveznog vojnog roka. Zastupnik te stranke Pero Ćorić drži to neophodnim zbog nesigurnog okruženja, a svoj stav sažeo je u dvije narodne mudrosti: “Koga je zmija ugrizla, boji se i guštera” te “Čuvaj sam sebe i Bog će te čuvati”.

Ćorić, također, potrebu uvođenja vojnog roka tumači i ekonomskim razlozima tvrdeći da bi se time nezaposleni maknuli s ulica, od kocke i kladionica, pišu 24 sata.

PERO ĆORIĆ ŽELI UVOĐENJE VOJNOG ROKA: I to zbog straha od Srbije

Privodio studij kraju i pisao diplomski

“Dobit ćete čvrste, stabilne muškarce”, ističe Ćorić koji je davnih dana u bivšoj državi očvrsnuo služeći vojni rok u JNA, a zatim i šest godina proveo na ratištima tijekom Domovinskog rata.

No, dok se HSP AS putem svog saborskog zastupnika zalaže za uvođenje obveznog vojnog roka u trajanju od tri do šest mjeseci (uz napomenu da bi konačnu riječ trebala dati struka) do javnosti dopire informacija da je predsjednik te stranke i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš svojedobno služio civilni vojni rok.

Bilo je to u razdoblju između 2004. i 2005. godine, a Tepeš je civilni rok ‘gulio’ u tadašnjem Ministarstvu europskih integracija. U to je vrijeme, kaže, privodio studij kraju i pisao diplomski rad, a na pitanje bi li u slučaju potrebe bio spreman proći osnovnu vojnu obuku spremno odgovara: “Naravno”.

Nije želio komentirati izjave svog kolege Ćorića da obveznim vojnim rokom dobivamo “čvrste i stabilne muškarce”.

GENERAL LOVRIĆ: ‘Obvezni vojni rok je političko pitanje i nije prioritet’

Sve ovisi o proračunskim sredstvima

Ministar obrane Josip Buljević o prijedlogu za ponovnim uvođenjem vojnog roka rekao je da “to podržava, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti”.

Za povratak obveznog vojnog roka zalagala se još u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. U međuvremenu nije odustala od toga. Štoviše, kaže kako to “ne bi bilo loše rješenje, posebno za studente i one koji završavaju školu i još ne mogu naći posao u tom nekom razdoblju”.

“Moja zamisao nije bila da taj vojni rok bude nešto što vi morate odraditi za državu, nego da bude puno modernije koncipiran i da se za to dobije određena naknada”, nedavno je izjavila predsjednica.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je tek riječ o ideji saborskih zastupnika te napominje da to nije moguće bez velikih promjena postojeće obrambeno proračunske politike i obrambene politike to nije moguće, osobito ne na kratki rok.

POVRATAK VOJNOG ROKA: Evo koliko bi nas to koštalo i što bi mogli kupiti tim novcem

 

Povratak na Net.hr