'NASTAVAK MALTRETIRANJA'

HRVOJE ZOVKO ĆE OPET DOBITI OTKAZ? HRT ga ponovno optužuje za djela koja je sud odbacio

Zovku se ponovno zamjera neprimjereno ponašanje prema jednoj radnici te ga se optužuje, temeljem anonimne prijave, da se tijekom 2017. i 2018. neprimjereno ponašao prema novinarki HRT-a

Glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić, priprema novi otkaz za Hrvoja Zovka, novinara i šefa cehovskog udruženja novinara, saznaje Index. Već 2018. Bačić je Zovku dao otkaz, ali se Zovko vratio na posao temeljem pravomoćne presude suda.

Zovku se ponovno zamjera neprimjereno ponašanje prema jednoj radnici te ga se optužuje, temeljem anonimne prijave, da se tijekom 2017. i 2018. neprimjereno ponašao prema novinarki HRT-a. Navodi se da se verbalno iživljavao i dizao glas. Index doznaje da je Bačić dao Zovku tjedan dana da se pismeno očituje o optužbama prije nego mu da otkaz.

Osim činjenice da se Zovka već drugi put tjera s Prisavlja, pažnju privlači i to da je ovaj otkaz pokrenut u jeku afere s Mislavom Stipićem, ravnateljem HRT-a optuženom za seksualno uznemiravanje na HRT-u.

NOVINARKU HRT-A ŠEFOVI SUČELILI S RAVNATELJEM KOJEG JE PRIJAVILA: ‘Stipiću, to se ne radi, ne hvata se žene za dupe u liftu’

Prvi otkaz

U rujnu 2018. Zovko je dobio otkaz na HRT-u nakon što je vrh te televizije pokrenuo proceduru za izvanredni otkaz aktualnom predsjedniku HND-a, što su osudili Europska federacija novinara, OSCE, kao i brojne međunarodne i domaće organizacije. Zovkova ostavka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4 bila je razlog pokretanja procedure za otkaz.

Naime, Zovko je podnio pisanu ostavku te se žalio kako ne može sam birati sugovornike u programu u kojem radi, ali i na tehničke poteškoće i kadrove. Smatrao je da to dovodi do toga da HRT ne može adekvatno obraditi pojedine teme.

Zovkov mail o ostavci i razlozima primila je Katarina Periša Čakarun, njegove nadređena te urednica Informativnog programa HTV-a. Periša Čakarun pozvala je Zovka na razgovor. Svjedoci govore da su se tijekom tog razgovora čuli povišeni tonovi.

Svađa s Perišom Čakarun kao razlog otkaza

Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa Zovku je donijela svađa s urednicom Perišom Čakarun, a HRT je otkaz obrazložio “teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju”. Dodali su da se ispad dogodio u službenim prostorijama televizije tijekom radnog vremena te su se pozivali na niz odredbi Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a.

Zagrebački Općinski sud donio je nepravomoćnu presudu koja tvrdi kako “provedenim dokazima nije utvrđeno da bi neka sudionica događaja primila tužitelja za ruku kako bi ga smirila, niti je došlo do nasilničkog ponašanja tužitelja ili prijetnji”. To su sve bili navodi HRT-ova obrazloženja za otkaz Zovku.

Navode iz Odluke o otkazu o lupanju šakama o stol i “ponašanju tužitelja koje je prestrašilo pet radnica i kod tuženika uzrokovalo zastrašujuće, neprijateljsko i uvredljivo okruženje” sud je našao nedokazanim.

Riječki Županijski sud je krajem listopada 2020. potvrdio tu odluku i dao nalog da se Hrvoje Zovko vrati na HRT te je firma zbog ovog slučaja morala platiti i zaostatke plaća kao i troškove sudskog postupka.

Slične optužbe u novom postupku

Nakon te odluke Zovko se vratio na Prisavlje, a sada je Bačić pokrenuo postupak protiv Zovka s veoma sličnim optužbama. Prije tri godine u prvom planu bila je urednica Periša Čakarun, a sada je jedna koja Zovke tereti da se prema njoj tijekom 2017. i 2018. ponašao neprimjereno.

Riječ je o sličnim optužbama iz 2018. za koje je sud već utvrdio da su neosnovane, a Zovku se ponovno zamjera deranje, agresivno ponašanje, lupanje o stol, unošenje u lice… Odgovarajući na upit Indexa, s HRT-a kažu da o tom slučaju ne mogu dati više detalja.

“Hrvatska radiotelevizija ne komentira radno-pravne odnose”, odgovorio je HRT, a ni sam Zovko za sada detalje slučaja ne iznosi.

Zovko: ‘Nastavlja se maltretiranje’

“Ovo je nastavak zlostavljanja mene i moje obitelji koje traje od 2018. Mislio sam da će to stati nakon pravomoćne presude kojom sam vraćen na posao i kojom je dokazano da je moj otkaz bio nezakonit, a optužbe neistinite. No očito se ovo maltretiranje nastavlja. Ja ih se ne bojim i ovaj put ću dodati kako je riječ o neistinama”, izjavio je Zovko za Index.hr

Krajem godine HRT je izgubio spor nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog suda koji je pokrenuo protiv Zovka. Tužili su ga zbog njegovih izjava da na HRT-u postoji cenzura pa su tražili odštetu. Index ističe da je ravnatelj Bačić trenutačno pod lupom javnosti nakon što je u Nacionalu izašlo svjedočanstvo neimenovane novinarke HRT-a koja za seksualno uznemiravanje optužuje Mislava Stipića. Inače, Stipić je voditelj Radne jedinice Poslovanja na HRT-u.

HRT je utvrdio da su optužbe protiv Stipića lažne, međutim, detalji slučaja su izašli u javnost pa se vidjelo da protokoli nisu poštovani.

Neovisna istraga o zlostavljanju na HRT-u

Hrvatsko novinarsko društvo te Sindikat novinara Hrvatske rada su tražili neovisnu i temeljitu istragu. Od ravnatelja Bačića tražili su osnivanje povjerenstva koje bi omogućilo anonimnost kao i promjenu u sustavu utvrđivanja činjenica na HRT-u, koji se pokazao nedostatnim.

“Gospodine Bačiću, vaša istraga je pokazala brojne manjkavosti. Ta upornost u opstrukciji utvrđivanja što se događa jasno govori o tome da vodstvo HRT-a želi ovu temu što prije gurnuti na margine, iako je duh iz boce odavno izašao”, rekla je na posebnoj konferenciji za novinare Sanja Mikleušić Pavić, šefica Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji.

Bačić je odbio osnivanje povjerenstva. Nadzorni odbor HRT-a na koncu se posebno očitovao te su od Bačića zatražili da se u roku od 30 dana na dnevni red sjednice NO-a dostavi izvještaj o stanju prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja, ne bi li se procijenila učinkovitost HRT-ova protokola.

NO je k tome dao i nalog Bačiću da sva saznanja o seksualnom uznemiravanju i nasilju prijavu DORH-u. Ovog tjedna Bačić bi trebao predati taj izvještaj, piše Index.

 

Povratak na Net.hr