SAZVAN HITAN SASTANAK

HRVATSKOJ PRIJETI VISOKA KAZNA ZBOG CIGARETA: Plaćat ćemo 15.000 eura dnevno jer nismo donijeli novi zakon!

Iako se novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda trebao naći na dnevnom redu Sabora još u svibnju, to se još nije dogodilo zbog čega je Europska komisija aktivirala prvi od četiri koraka koji vode prema novčanoj kazni.

Europska komisija još je na početku godine zatražila od Hrvatske da donese novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, usklađen s direktivom EU-a. S obzirom na to da se rasprava o novom Zakonu još uvijek nije našla na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora, Hrvatskoj prijeti mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde, što može rezultirati novčanom kaznom od oko 15.000 eura po danu sve dok se ne ispuni ta obveza, piše Jutarnji list.

Zbog toga je za danas sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo upravo na temu novog zakona koji kasni.

Aktiviran prvi korak

Komisija je još u srpnju poslala službeni dopis hrvatskoj Vladi, čime je aktivirala prvi od četiri koraka koji se u takvim slučajevima primjenjuju, u kojem se traži objašnjenje zašto se kasni s usklađivanjem Zakona, a izgovor je tada nađen u izborima i konstituiranju nove Vlade.

Ako Vlada ne reagira promptno, Europska komisija mogla bi aktivirati sljedeći korak koji podrazumijeva izazivanje mišljenja o nepoštovanju zakona EU-a.

‘Imam informaciju da će to Komisija učiniti već sljedećeg mjeseca’, rekla je eurozastupnica Biljana Borzan.

Pack of cigarettes

Drugim riječima, prostora za prolongiranje donošenja novog zakona zapravo više nema.

‘Budući da je prijedlog Zakona završen, uskoro bi mogao u saborsku proceduru, što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu’, uvjerava ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić.

Kujundzic

Teškoće s implementacijom

Kako piše Jutarnji list, razlog odgode je duhanska industrija, koja je tvrdila da ne može prodati sve zalihe cigareta u staroj ambalaži u tako kratkom roku koji bi bio do svibnja 2017. Većina zakonskih izmjena odnosi se na strože reguliranje proizvodnje i promjenu izgleda kutija cigareta, čijih 65 posto površine mora biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja.

Najkasnije do svibnja u svim državama EU-a kutije cigareta bit će izgledom ujednačene, a u nekima će nestati i logo proizvođača. Slovenija je tako već krenula s proizvodnjom “bezimenih” cigareta, odnosno sve su kutije iste boje, sa zastrašujućim fotografijama i zdravstvenim porukama.

S ujednačavanjem zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na pušenje u javnim prostorima ide malo teže. Potpunu zabranu pušenja u restoranima ima 11 zemalja EU-a. Mogućnost pušenja u posebno odvojenim i ventilacijski opremljenim prostorima omogućena je zakonski u 12 zemalja, a u samo četiri pušenje je dopušteno u dijelu restorana koji mora biti odvojen od nepušačkog vratima koja izoliraju dim. No, u stvarnosti u restoranima zemalja Europske unije cigareta ne postoji jer je vlasnicima takva vrsta izolacije preskupa, piše Jutarnji list.

Povratak na Net.hr