HRVATSKOJ PRIJETI NOVI NEKRETNINSKI BALON: / Najam stanova skuplji i za 30 posto, obitelji su u najvećim problemima. Gdje je najgore?

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Rast cijena najma ne samo da poskupljuje život u gradu, već utječe i na osobne odluke o obrazovanju i zaposlenju

10.9.2018.
22:18
Ivo Čagalj/PIXSELL
Play logo

Čak 15 do 30 posto rasle su cijene dugoročnog najma stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, doznaje Poslovni dnevnik u agencijama za nekretnine. Cijena jasno ovisi o gradu i gradskim četvrtima, dok na obali vlada ozbiljna nestašica nekretnina koje se mogu unajmiti tijekom ljeta.

Smatra se da je za ovo poskupljenje najzaslužniji rast tržišta kratkoročnog najma u turističkoj sezoni, dok su samo jednim dijelom za njega zaslužni subvencionirani stambeni krediti koji su podigli cijelo tržište nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući sve ove podatke na umu, jasno je da su najugroženije obitelji koje na duže vrijeme žele unajmiti stan na Jadranu, dok studenti ipak uspijevaju uhvatiti razdbolje van turističke sezone, ali ipak uz više cijene.

Obitelji su u velikim problemima

"Najam u Zagrebu je u punom jeku, kao i svake godine u ovo vrijeme, već su otišli manji stanovi, a ostali su jako veliki. Najviše se traže manji i srednje veliki dvosobni stanovi, i u toj kvadraturi cijena je u prosjeku otišla gore za četvrtinu", otkrivaju iz Rivalitas nekretnina dodajući da je stan od 40 kvadrata koji je lani bio 300 eura sad 400 eura.

U Zadru je poskupljenje još i izraženije. Licencirana agentica za nekretnine AnaMarcelić tvrdi da je najam stanova koji su prije bili 300 eura mjesečno sada skočio na 450 eura u prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjelogodišnji najam jako teško je naći, uglavnom je to od listopada do lipnja, kad se dugoročni prebacuje na kratkoročni najam turistima. Stoga je jedino moguće iznajmiti studentima, kojima pašu termini, a obitelji su u velikim problemima, jer ih izbacuju iz stanova s početkom sezone", pojašnjava Marcelić za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trend iseljavanja stanovnika tijekom ljetne sezone, što je prvo zabilježeno u Splitu, sada se događa na zadarskom poluotoku.

"Međutim, u Splitu je gotovo nemoguće pronaći stan za dugoročni najam na više od deset mjeseci, što također predstavlja velik problem svima osim studenata", kažu iz agencije Anastazia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje balona na tržištu nekretnina

Rast cijena najma ne samo da poskupljuje život u gradu, već utječe i na osobne odluke o obrazovanju i zaposlenju, objašnjava znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu MarinaTkalec.

"U slučaju da cijene nastave rasti iznad realne vrijednosti najma, moguće je stvaranje balona na tržištu nekretnina. Naime, investitori tu vide priliku za ulaganje, što dovodi do rasta potražnje za nekretninama na traženim lokacijama. Rast potražnje dovodi do rasta cijena, što vuče veću kreditnu izloženost koja se može negativno odraziti i na financijsku stabilnost bankarskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je provesti detaljnu analizu tržišta te razmisliti o eventualnim mjerama regulacije, kao što su prvenstveno jačanje formalizacije odnosa najmodavac-najmoprimac, poticanje izgradnje studentskih domova na obali, pa i propisivanja najviše cijene najma, po uzoru na neke europske zemlje", kaže Tkalec u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo