SUDOVI KAO I INAČE

HRVATSKO PRAVOSUĐE U PUNOM SJAJU: ‘Sram te bilo’ ministru je prekršaj i morate platiti, a urlanje ustaškog pozdrava nije

Muškarac koji je bivšem ministru Lovri Kuščeviću vikao da se srami kršio je red i mir, a Marko Perković Thompson to ne čini kada viče “Za dom spremni”

Općinski prekršajni sud u Splitu osudio je 56-godišnjeg muškarca zbog toga što je bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću vikao: “Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača”, aludirajući na referendumske inicijative koje nisu prošle provjeru Kuščevićeva ministarstva, objavio je danas Jutarnji list.

Policija ga je prekršajno prijavila, a pravna je država djelovala brzo – osuđen je četiri mjeseca nakon ovog “nemilog” događaja, u rujnu 2019. godine. Ovih će dana isteći rok za žalbu na ovu nepravomoćnu presudu.

‘ZA DOM SPREMNI’ U THOMPSONOVOJ PJESMI NIJE PREKRŠAJ: Visoki prekršajni sud donio obvezujuću odluku, pjevač ga može slobodno uzvikivati

Tko to remeti red i mir?

Muškarac je kažnjen jer je na javnom mjestu vikom remetio javni red i mir te mu je određena novčana kazna od 756 kuna.

Danas je objavljena još jedna zanimljiva sudska odluka. Visoki prekršajni sud utvrdio je kako Marko Perković Thompson nije u prekršaju kada na početku svoje pjesme Čavoglave uzvikuje “Za dom spremni”. Ova je presuda obvezujuća za sve suce Visokog prekršajnog suda.

SPLIĆANIN NA SUDU JER JE KUŠČEVIĆU REKAO DA ‘KRADE POTPISE BIRAČA’: Proglasili ga krivim i odrezali mu novčanu kaznu 

ZDS može, ali morate pjevati Thompsona

U šturom priopćenju Sud ne ulazi u meritum sudske odluke već je samo javnosti daje na znanje. Za razliku od gospodina koji je ministru vikao da se srami, Thompson tako uzvikujući ustaški pozdrav ne krši javni red i mir.

Želite li tako poštovati zakon u Hrvatskoj, morate paziti da ministru ne vičete da se srami, ali ako ste Thompson možete uzvikivati Za dom spremni do mile volje.

Nejasno je i što će ovo značiti za ostalu sudsku praksu – je li Za dom spremni sada legaliziran i dopušten, ako, nakon što ga netko uzvikne, počne recitirati stihove Thompsonove budnice?

Povratak na Net.hr