HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO: / U Hrvatskoj aktivno najmanje 924 tužbi protiv novinara i medija

Image
Foto: Pixsell

Među tužiteljima se ističu osobe iz javnog i političkog života, političari na vlasti, ali i sami suci,

16.4.2021.
15:11
Pixsell
Play logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) predstavilo je u petak rezultate najnovije ankete po kojoj je u Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna.

"Broj od 924 tužbi pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. Prava brojka je stvarno veća jer podaci su prikupljeni od samo 23 medija", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše tužbi protiv Hanze, Styrie, Indexa, Telegrama...

HND će nastaviti upozoravati domaću i međunarodnu javnost na taj problem, poručio je Zovko i pozvao sve novinare na solidarnost u borbi protiv takvog zastrašivanja, ali i u otkrivanju ozbiljnih istraživačkih priča. Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia izvijestila je kako je lani u veljači bilo aktivno 905 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka neznatno veća, posebno zabrinjava činjenica da uopće postoji toliki broj aktivnih tužbi.

Prema najnovijim podacima HND-a, najviše tužbi - njih 479, ukupno teških oko 48 milijuna kuna, ima Hanza Media, slijedi Styria s 203 tužbe i 20,2 milijuna odštetnih zahtjeva, a slijede Index, Telegram i Nacional. I sam HND ima tri aktivna sudska spora.

Jedinstveni slučaj na HRT-u - tuže vlastitu zaposlenicu

HRT vodi kazneni spor protiv Zovka, ali i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, a od HND-a potražuje 200.000 kuna. Osim toga, u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić HRT potražuje 50.000 kuna. Kako u HND-u ističu, to je jedinstveni slučaj tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, od ukupno 924 tužbe, njih 892 odnose se na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, koji se vode protiv nakladnika, urednika i novinara zbog tekstova i priloga, a trenutno su aktivna i 32 kaznena postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbeni zahtjevi od par tisuća do više od milijun kuna

Među tužiteljima se ističu osobe iz javnog i političkog života, političari na vlasti, ali i sami suci. Primjerice, samo protiv Hanza medije, nakladnika Jutarnjeg lista i Globusa, trenutno su aktivne 33 tužbe, koje je podnijelo 15 sudaca, na ukupni iznos od čak 2,2 milijuna kuna. Tarabochia kaže da se u aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće od nekoliko tisuća do čak više od milijun kuna, a najdulji sudski spor traje čak 12 godina.

U predstavljanju rezultata HND-ove ankete sudjelovao je i novinar Telegrama Drago Hedl, koji je brojeve podnesenih tužba ocijenio zastrašujućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To govori da živimo u državi u kojoj imamo nevjerojatno loše novinare ili političare i moćnike koji su našli način da zaustave novinare i medije koji kritički pišu o njima", kaže Hedl.

U Telegramu su izloženi brojnim tužbama pojedinih političara, a Hedl je kao primjer naveo bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je počeo povlačiti tužbe jer mu to sada ne odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Elegantni pokušaj moćnika da ušutkaju novinare'

Play logo

Urednik i osnivač portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek ocijenio je rekordni broj tužbi "elegantnim" pokušajem političkih moćnika da ušutkaju kritičke novinare i medije, ali i pokušajem zastrašivanja i poticanjem cenzure i samocenzure kod novinara. Odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za tzv. SLAPP tužbe Vanja Jurić poručila je da bi vladajuće - političare, odvjetnike i suce trebalo educirati u sprječavanju podnošenja tužbi protiv novinara i medija te ih osvijestiti da u demokratskom društvu moraju biti spremni prihvatiti kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je upozorila na opasnost SLAPP-a (Strategic lawsuit against public participation) - strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti. Riječ je, kako u HND-u pojašnjavaju, o neutemeljenoj ili pretjeranoj tužbi protiv onih koji postavljaju pitanja od javnog interesa, kojoj je cilj cenzurirati, zastrašivati i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, visokim tužbenim zahtjevima i troškovima obrane.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo