Hrvatima nude plaću od 10.000 eura

Dok troškovi života rastu, a plaće ostaju iste, vijest da se Hrvatima u inozemstvu nude poslovi s mjesečnom plaćom od 10.000 eura – zvuče gotovo nevjerojatno.

Na štandovima na Sajmu karijera zdravstvenim radnicima nudi se posao iz snova. ‘Nudimo poslove diljem Europe i Bliskog istoka. Najzanimljivija je ponuda, recimo u Švicarskoj, za obiteljskog liječnika, čija je plaća 10.000 eura na mjesec’, rekao je Vlad Sarca iz mejobs.eu.

U usporedbi s hrvatskim plaćama, razlika je velika. Za rad u Švicarskoj ni strani jezik ne mora biti prepreka.

“Mnoge od ovih kompanija nude i tečajeve u Barceloni ili Budimpešti, pomažu da jednostavno dođete sa svojom obitelji i omogućuju ljudima lakše preseljenje i lakši rad”, kazala je za Dnevnik.hr Silva Rukavina sa Međunarodnog sajma karijera u zdravstvu.

Nijemci nude 3.500 eura

U Njemačkoj se liječnicima opće medicine nudi vrlo primamljiva plaća.

“Plaća je ondje oko 3.500 eura, a to za Nijemce nije atraktivno”, rekao je dr. Hrvoje Mingo. No, za naše liječnike jest, pa neki već pakiraju kovčege.

Ulažemo u stručnjake koji nam bježe iz zemlje

Dr. Mingo kaže da je stotinu doktora medicine zatražilo dokumente s kojima se može zaposliti u EU.

“Hrvatska za edukaciju jednog liječnika troši između 300 i 700 tisuća kuna i taj proces traje između 7 i 15 godina. Govorimo o jednom dugotrajnom i skupocjenom procesu. A sada svjedočimo tužnoj činjenici da takve stručnjake isporučujemo zemljama kao gotov proizvod”, rekao je dr. Krešimir Luetić iz Hrvatskog liječničkog sindikata. A takvih bi liječnika moglo biti sve više.

Povratak na Net.hr