PUTIN IH NIJE UVJERIO

HRVATSKI ZNANSTVENICI SKEPTIČNI OKO RUSKOG CJEPIVA: ‘Ovo mi se čini kao medijsko-politički spin. Takva objava je opasna’

Ivan Đikić, Igor Francetić i Goran Tešović s dozom opreza su popratili vijest kako je Rusija stvorila prvo cjepivo protiv koronavirusa te upozorili da u toj priči ima određenih problema

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izjavio kako je Rusija proizvela prvo cjepivo protiv koronavirusa koje će u masovnu proizvodnju krenuti u rujnu. Nakon te objave svjetski su mediji prenijeli informaciju kako je 20 zemalja već naručilo milijardu doza tog cjepiva kojeg je razvio moskovski epidemiološki institut Gamaleja.

Na te su se informacije osvrnuli i hrvatski znanstvenici. Molekularni biolog i jedan od najutjecajnijih naših znanstvenika, Ivan Đikić smatra da je takva objava u jeku pandemije opasna, jer stvara rasprave koje su destruktivne za ljude koji rade na otkrivanju cjepiva.

“Više mi se ovo čini kao medijsko-politički spin, nego kao konkretna najava cjepiva koje je djelotvorno i nije štetno”, komentirao je za 24sata Đikić rekavši kako se radi o utrci koja će zemlja prije pronaći cjepivo.

RUSIJA REGISTRIRALA PRVO CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA: Već cijepljena i jedna od Putinovih kćeri

Na brzinu stvoreno cjepivo

Klinički farmakolog Igor Francetić ustvrdio je kako bi bilo sjajno da je sve onako kako je Putin rekao. No, pita se kako je moguće da sad odjednom postoji cjepivo, ako se zna da je njegovo stvaranje dugotrajan i kompliciran proces.

“Ako je sve stvarno tako, zašto se ne govori ništa o komercijalnoj svrsi za ostale zemlje, jer ukoliko je cjepivo stvarno dobro ispitano, nema razloga da i u drugim zemljama ne započne proces njegove registracije”, smatra Francetić.

IMAMO 91 NOVI SLUČAJ ZARAZE: Dvije osobe su preminule, na respiratoru je petero pacijenata; 20 zemalja već zatražilo rusko cjepivo

Rusi imaju znanje i tehnologiju

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike “Fran Mihaljević” i naš vodeći stručnjak za cijepljenje, Goran Tešović kaže da ga vijest iz Rusije – ne čudi. On, naime, tvrdi da Rusi imaju potrebnu tehnologiju i iskustvo za takvo što. Ipak, nije htio dodatno komentirati.

“Ovo što sada znamo zvuči dobro, a za bilo kakve daljnje komentare trebali bismo znati više detalja o cjepivu”, zaključio je Tešović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr