Hrvatski učitelji u Europi zarađuju 10.000 kuna

Prosječna plaća u većini država Europe je 1411 eura mjesečno, osim istoka Europe, gdje je plaća 1187 eura.

11.6.2010.
11:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Posljednji podaci pokazuju da više od 90 učitelja i nastavnika hrvatskog jezika i povijesti te učitelja razredne nastave poučava oko 7000 učenika u Europi i Južnoj Americi hrvatski jezik i kulturu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta negira glasine o padu broja učenika u Upravi za međunarodnu suradnju, te najavljuje skoro otvaranje radnog mjesta na novom kontinentu – u Australiji.

"Ministarstvo organizira i financira hrvatsku nastavu u 20 država svijeta. Broj učenika koji je pohađa je stabilan, dapače, širimo sustav", kazao je za Vjesnik viši stručni savjetnik u Upravi za međunarodnu suradnju i europske integracije Ministarstva obrazovanja Milan Bošnjak.

Nakon razdoblja slabijeg interesa, učitelji ponovo pokazuju zanimanje za odlazak na rad u inozemstvu: na posljednji natječaj javilo se pedesetak kandidata za 12 radnih mjesta.

Ministarstvo obrazovanja trenutačno u cijelosti financira 79 učitelja u svijetu, dok ih je 14 angažirano honorarno, temeljem ugovora o djelu.

Bošnjak objašnjava da je riječ o učiteljima u državama s malim brojem učenika koji pohađaju hrvatsku nastavu, poput Velike Britanije, Irske i Rusije.

U Londonu se nastava hrvatskog organizira za 15 učenika. U Moskvi, pak, jedna učiteljica drži nastavu hrvatskog jezika i kulture za četrdesetak učenika. Prosječna plaća u većini država Europe je 1411 eura mjesečno, osim istoka Europe (Slovačka, Srbija, Crna Gora, Makedonija), gdje je plaća 1187 eura.

U Švicarskoj učitelj hrvatskog na mjesec zaradi 3120 franaka, a u Argentini i Čileu 1632 američka dolara. Ministarstvo učiteljima, uz redovite mjesečne plaće, isplaćuje i putne troškove odlaska na rad u inozemstvo i sve putne troškove proistekle iz njihovih redovitih poslova, kao i jednokratnu pomoć prije odlaska u inozemstvo

Najviše učenika hrvatski jezik uči u Njemačkoj. Trenutačno se nastava održava za oko 3300 učenika, s kojima radi 45 učitelja.

Uz odobrenje srpskih obrazovnih vlasti, hrvatsko Ministarstvo financira dvije učiteljice koje održavaju nastavu za oko 400 učenika pripadnika hrvatske nacionalne manjine u pet škola u Subotici, Maloj Bosni, Tavankutu i Đurđinu.

Hrvatsku nastavu za oko 40 učenika u Kotoru i Tivtu održava jedna učiteljica, a uskoro bi se nastava hrvatskog jezika trebala integrirati u crnogorski obrazovni sustav kao izborna.

Slovenske vlasti, ovisno o interesu i broju učenika, nude hrvatski jezik kao izborni program od sedmog do devetog razreda. Trenutačno se ona organizira za oko 20 đaka u Ljubljani i Mariboru. Hrvatsku nastavu u Skoplju, Štipu i Bitoli pohađa oko 70 učenika, piše Vjesnik.

Prethodni članci:

arti-201004260532006 arti-201001290570006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali