IMA RAZLOGA ZA OPTIMIZAM?

HRVATSKI TURIZAM USKORO PRED VELIKIM IZAZOVOM: ‘Cijepljenje će nam sigurno pomoći, ali na kraju se uvijek gleda jedna brojka’

Očekuju se većinom domaći gosti, a za sve će glavni preduvjet za putovanja i ove godine biti sigurnost destinacije

Turistički djelatnici u Hrvatskoj zbog koronakrize i dalje strepe, a prvi ozbiljniji test sezone bit će Uskrs do kojeg je ostalo nešto više od mjesec dana. Očekuju se većinom domaći gosti, a za sve će glavni preduvjet za putovanja i ove godine biti sigurnost destinacije, javlja RTL.

Stroga austrijska epidemiološka pravila mlada obitelj zamijenila je šetnjom po splitskoj rivi. U Hrvatskoj će provesti tri tjedna. “Djeca se ne moraju testirati PCR testom, to je samo za odrasle. Navikli smo putovati s djecom, lijepo je”, rekao je Patrick. “Došli smo ovdje kamperom, u potpunosti smo neovisni. Nismo se bojali doći u Split, testirani smo i osjećamo se dobrodošlo tu”, kazala je Mikela.

Trenutačno se u gradu odmara oko 500 gostiju. “Ljudi u Hrvatskoj shvaćaju pandemiju ozbiljno, uvijek nose maske i poštuju pravila”, rekao je Bruce iz SAD-a.

‘KORONA-TURIZAM’: Domaći iznajmljivači će prije sezone dobiti naljepnice s QR kodom

Imaju razloga za optimizam

Dok dio splitskih hotelijera tek čeka prve goste, u jednom su hotelu zadovoljni brojem gostiju, a visoku popunjenost očekuju i za Uskrs. “Imamo mjesta biti optimistični. Prva dva mjeseca su bila izvanredna, nadamo se da će se taj trend nastaviti i za ostatak sezone”, kazao je Antun Vuković, voditelj prodaje u hotelu.

S pripremama su počeli i mali iznajmljivači. “Trenutno imamo dobre najave za mjesec ožujak. Nekako se nadamo da predsezona će se pojavit oko Uskrsa, dakle ono što se tiče domaćih gostiju i nekako idemo na taj način da se usmjerimo na njih u predsezoni i posezoni”, rekla je privatna iznajmljivačica Barbara Marković.

CAPAKOVA ZAMJENICA: ‘Ako će se i ići u popuštanje mjera, to će biti na dva tjedna, a onda ćemo vidjeti’

Rezervacije u zadnji trenutak

Kakva nas sezona očekuje teško je prognozirati, no čini se da će, kao i lani, biti obilježena rezervacijama u zadnji čas. “Sada su svi bukirali s otkazom 7 dana i manje tako da booking nije sporan, sporna je epidemiološka situacija i to rješava sve probleme. Cijepljenje će sigurno pomoći, ali se na kraju gleda, dakle, broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika”, izjavio je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Zdrav i siguran odmor ono su što se i u 2021. najviše traži.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr