Play ponuda

FENOMEN SVJETSKIH RAZMJERA / Ni 'crvenilo' nam ne može ništa: 'Imamo i sretan splet okolnosti... Ali, za ubuduće ćemo morati poraditi na ovome'

U Hrvatskoj trenutno ljetuje 550.000 turista, što je rekordan rezultat, iako nas je ECDC obojao crvenom

9.9.2021.
20:27
Play ponuda

Zahvaljujući porastu broja novozaraženih i preminulih od koronavirusa, a samo u četvrtak je zabilježen 941 novi slučaj zaraze i 10 smrti, Hrvatska se našla u crvenom na novoj epidemiološkoj karti Europe. Crvene se i susjedi, Slovenci, Mađari, a djelomično i Talijani. Ništa bolje nije ni u turističkim odredištima, poput Španjolske i Portugala.

Ministar zdravstva Vili Beroš krivca je našao u necijepljenju i nepridržavanju epidemioloških mjera, iako je naša obala Jadrana gotovo dva mjeseca bila u narančastom.

Image
CRVENI SMO /

ECDC nas je bacio u kritičnu zonu - zašto, što to točno znači i što sad slijedi

Image
CRVENI SMO /

ECDC nas je bacio u kritičnu zonu - zašto, što to točno znači i što sad slijedi

"Kada smo u crvenom, mnoge druge zemlje uvode restriktivne mjere koje se odnose na slobodu povratka njihovih građana i one će se vrlo vjerojatno primijeniti. Ono što je najvažnije, cijepljeni i oni koji su preboljeli, vrlo vjerojatno će od toga biti izuzeti", poručio je Beroš.

Nema razloga za zabrinutost

Više od 550.000 gostiju, unatoč svemu, nema razloga za zabrinutost. "Za turiste koji su trenutno u RH zapravo ne znači ništa. Mogu završiti normalno svoj godišnji odmor kao su i planirali, ali postoji mogućnost da će pri povratku u zemlju nešto značiti, jer zemlja može tražiti – možda brzi ili PCR test ili biti u samoizolaciji", rekla je za RTL epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

A turista je tijekom ljeta bilo toliko, da su se impresivne brojke prelile i u rujan. Dapače, po broju gostiju u ovom razdoblju prestigli smo rekordnu 2019. godinu. Primjerice, u četvrtak je u Lijepoj našoj boravilo čak 80.000 turista više nego na isti dan pretprošle godine.

Fenomen u svjetskim razmjerima

"Nije se to samo dogodilo, "Uložilo se, imali smo kampanju gdje se turistima nudilo da mogu računati na sigurnost od pandemije. Imamo i sretan splet okolnosti zbog čega se hrvatski turizam vratio. Treba računati i na prometni položaj koji je povoljan i ne samo na našoj, već i na svjetskoj razini", otkrio je za RTL tajnu uspjeha Josip Mikulić iz Instituta za turizam.

Istaknuo je da smo u smislu turističkog oporavka fenomen u svjetskim razmjerima. "Mi smo gledali sličan scenarij kao prošle gdje je bio nagli porast, ove godine imamo povoljniju situaciju, PCR i cjepiva, više se zna o virusu, turisti su slobodniji, vratili smo se brzo. Zapravo smo prekoračili neke brojke iz 2019. rekordne godine", rekao je Mikulić i dodao da je ključ svega bio i psihološki element te izlazak iz apstinencije od putovanja i potrošnje.

No, kako uvijek može bolje, trebalo bi, kaže on, poraditi više na elitnom turizmu, kako bi država imala veću korist od svakog pojedinačnog noćenja.

Play ponuda
Play ponuda