HRVATSKI SUVERENISTI: / 'Ministarstvo kulture opstruira izgradnju 200 metara visokog hotela u Vukovaru'

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček optužio je Ministarstvo kulture da ne želi izdati suglasnost za rušenje starog hotela Dunav i izgradnju nove,

10.9.2020.
13:11
Marko Lukunić/PIXSELL

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista optužio je u četvrtak Ministarstvo kulture da opstruira inozemno ulaganje u vukovarski hotel Dunav, koji je već 15 godina u derutnom stanju jer nakon mirne reintegracije investitor PIK Vupik, u sklopu Agrokora, nije obnovio hotel.

“Grad Vukovar je sredstvima koja su bila osigurana iz EU-a za gradove stradale u ratu kupio zgradu hotela i odlučio je prenamijeniti u društveni centar. U međuvremenu su se pojavili privatni investitori iz Švicarske, Hrvati iz BiH, koji se godinama bave hotelskim biznisom. Iskazali su želju za kupnju derutne zgrade i uplatili 1,1 milijuna kuna, uz obvezu da će uplatiti ostatak od deset milijuna kuna, a nakon toga krenuti u izgradnju nove zgrade”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Ozbiljni investitori

Ti su investitori u neposrednoj blizini Züricha otvorili hotel Hilton, imaju šest, sedam poslovnih zgrada u svom vlasništvu i riječ je o ozbiljnim investitorima u hotelskom biznisu, ustvrdio je Pavliček. U ponudi su izrazili želju da sruše zgradu i izgrade hotel s 36 katova, što bi bila najviša zgrada u Hrvatskoj s 200 metara visine, a imala bi dvorane za svatove, kongresni turizam i druge sadržaje, dodao je. “Vrijednost investicije je 25 milijuna eura, u hotelu bi bilo zaposleno 70-ak osoba, od poznatog hotelskog lanca dobili su pismo namjere da su spremni doći u Vukovar. Time bi Vukovar postao centar kontinentalnog turizma i dobio sasvim novu vizuru”, istaknuo je Pavliček.

U svibnju prošle godine potpisali su ugovor s investitorima i krenuli u izmjenu prostorno-planske dokumentacije, no tada dolazi do problema i podmetanja iz Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela, jer nisu dali suglasnost za izgradnju građevine tolike visine. Suglasnost je dalo 11 javno-pravnih tijela osim Ministarstva kulture, unatoč brojnim sastancima s ministricom i njenim savjetnicima koji su se, tvrdi Pavliček, ponašali vrlo vulgarno i psovali na službenim sastancima.

Ruševina nikom ne smeta

"Došli smo do razine da smo morali obavijestiti i premijera Plenkovića u prosincu prošle godine, koji je rekao da ćemo dobiti odgovor od Ministarstva u roku mjesec dana, ali nije stigao", kazao je. Na posljednjem sastanku u veljači ministrica je rekla da će dati suglasnost na izmjenu prostorno-planske dokumentacije, uz uvjet da Vukovar izradi konzervatorsku podlogu, što smo i napravili, no i dalje je odgovor Ministarstva negativan, rekao je Pavliček koji je uvjeren da je riječ o "subjektivnim razlozima".

Njihovo je mišljenje da se zgrada nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini, najnižeg stupnja zaštite, no, sama zgrada hotela Dunav nema status nikakvog kulturnog dobra. Smatraju da bi tako visoka zgrada trajno narušila izgled grada, a ruševina koja 20 godina stoji u centru Vukovara ne narušava, kaže Pavliček. "To je dokaz kako funkcionira hrvatska administracija i koju sliku i poruku šaljemo investitorima, prvenstveno hrvatskoj dijaspori koja želi ponajviše iz patriotskih razloga uložiti u Vukovar".

Pavliček je pozvao premijera Plenkovića, koji je obećao 100.000 novih radnih mjesta u novom mandatu, da krene sa 70 radnih mjesta u Vukovaru i ulaganjem 25 milijuna eura, što je najveća investicija nakon rata u privatnom sektoru u Vukovaru.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali