VELIKI USPJEH

HRVATSKI STUDENTI ‘TUBE IZ ČERNOBILA’ SPOJILI NA INTERNET: ‘Trenutačno nam prikazuju vrijeme, a mogu i još neke stvari’

‘Sovjeti su je koristili u vrijeme SSSR-a i te tube se vide u onoj poznatoj HBO-ovoj seriji Černobil’

Studenti mehatronike bjelovarskog Veleučilišta na državnom “online” natjecanju u spoju starinske i moderne tehnologije osvojili su drugo mjesto sa svojom tehnologijom Tubiks display. Nixie tube spojili su s internetom, javlja HRT.

“Fora sa nixie tubama je u tome što je to tehnologija stara 70 godina, znači Sovjeti su je koristili u vrijeme SSSR-a i te tube se vide u onoj poznatoj HBO-ovoj seriji Černobil. Znači u Černobilu su se koristile”, objasnio je student mehatronike Karlo Pušić.

Njegov kolega Vedran Josić dodao je da to u biti display koji koristi retro nixie tube kako bi prikazivao neki brojčani podatak. Trenutno je to vrijeme, a može pokazivati još i pratitelje nekog YouTube kanala ili preglede YouTube kanala.

Najmlađi natjecatelji

Bili su najmlađi natjecatelji, tada brucoši, a uskoro će biti studenti druge godine mehatronike. “Oni i dalje rade na projektima, kontaktirao ih je dečko koji radi didaktička učila za cijeli svijet”, otkrio je mentor Zoran Vrhovski, prodekan Veleučilišta u Bjelovaru.

“Ovo što rade naši studenti je siguran znak da će Bjelovar imati moderno gospodarstvo 21. stoljeća”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Uz nagradu od 10 tisuća kuna za tubiks display nagradilo ih je i bjelovarsko veleučilište didaktičkim učilima za programiranje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr