HRVATSKI STRUČNJAK OTKRIVA POSLJEDICE NAPADA NA SAUDIJSKA NAFTNA POSTROJENJA: / Možemo li očekivati rekordne cijene na benzinskim postajama?

'Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno.

16.9.2019.
14:34
Profimedia, AFP

Nakon subotnjeg napada dronovima i raketiranja naftnog postrojenja u Abkaiku u Saudijskoj Arabiji, najvećeg naftnog polja na svijetu, jutros je na svjetskim tržištima cijena nafte skočila za više od 10 posto. Zbog napada na postrojenje koje drži saudijski naftni div Aramco, dnevna proizvodnja prepolovljena je - s 10 na pet milijuna barela nafte. Riječ je o naftnom polju na kojemu se proizvodi polovina saudijske nafte i pet posto svjetske proizvodnje.

'Duga nestašica istrošit će i američke zalihe'

Stoga ne čudi što je jutros cijena barela nafte na londonskom tržištu narasla 13 posto, na 68,05 dolara, a na američkom 15 posto, na 60,90 dolara. Iz istog razloga američki je predsjednik Donald Trump jučer odobrio korištenje američkih naftnih rezervi, ali i najavio da su SAD spremne odgovoriti na taj napad čim bude poznato tko stoji iza njega. Odgovornost za napda preuzeli su Huti, pobunjenici u Jemenu, ali malotko vjeruje da su oni uopće bili u mogućnosti izvesti taj napad. Sumnje Washingtona usmjerene su na Iran koji od početka sukoba u Jemenu podržava hutiste.

Nema sumnje da će ovaj događaj utjecati na svjetska naftna tržišta, a posredno i na Hrvatsku.

"Još se ne zna kolika je šteta nanesena postrojenjima. Ona može biti dvojaka: mogu biti oštećena proizvodnja nafte i rafinerije. Proizvodnja nafte se relativno lako da sanirati, promijeni se površinska oprema i nafta dalje teče. Međutim, rafinerije su veći problem. Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno. No, ako su rafinerije pogođene, onda popravak traje dulje, a duga nestašica goriva i energenata s tog područja mogla bi čak istrošiti i američke zalihe kojima Trump pokušava smiriti situaciju", kazao je za Index hrvatski naftni stručnjak Davor Štern.

'Dva do tri tjedna dok se cijene popnu'

"Dakle, ako je ozbiljna šteta nanesena rafinerijama, vrlo brzo će porasti cijena derivata. Međutim, cijena derivata se kod nas formira temeljem cijena nafte na svjetskom tržištu i tu prolazi neki rok od dva do tri tjedna dok se cijene derivata popnu u skladu s porastom cijene nafte", predviđa Štern.

Po njegovim riječima, teško je procijeniti koliko dugo će potrajati nestašica nafte iz tog područja,a teško će biti poništiti i mogući psihološki efekt na burzama.

"Ova dva dana je bilo tiho, u petak je porasla cijena desetak dolara, u subotu i nedjelju burze miruju, danas će biti interesantno vidjeti kako će se cijene kretati, možda dođe ponovno do smirivanja situacije temeljem najave Trumpa da će osigurati nedostajuće količine. Ako burzovni igrači počnu licitacije, onda je tu bilo kakva prognoza nemoguća."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali