MULJANJE S DOKUMENTIMA?

HRVATSKI RATNI INVALID OTKRIO DA JE ŽRTVA OKRUTNE PRIJEVARE: ‘Netko je temeljem mojih nalaza ostvario pravo na vojnu mirovinu’

Hrvatski ratni vojni invalid Vjekoslav Županić iz Vinkovaca u ratu je teško ranjen, no tek je nakon 21 godinu otkrio kako je svoja prava ostvario temeljem krive dokumentacije i zahtjeva, kojeg je netko drugi podnio umjesto njega. Time je zakinut za stvarni postotak invaliditeta, a sumnja i da postoji mogućnost da je netko drugi na temelju njegovih nalaza ostvario pravo na mirovinu.

Vjekoslav je na jednoj bojišnici triput prostrijeljen na ruci, dok je na drugom bojištu stao na minu te ostao bez lijeve potkoljenice. Kao osnova za komisijsko vještačenje i ostvarivanje prava na invaliditet korišteni su medicinski nalazi koje je tada dobio. No, tek kad je dobio ukupno šest prvostupanjskih i drugostupanjskih rješenja medicinskih komisija, ostao je u šoku jer ono što je tamo utvrđeno ne poklapa se sa stvarnim stanjem, ispričao je za magazin Provjereno.

Krivi podaci na izvještajima

U čak dva rješenja pisalo je da mu je amputirana desna potkoljenica, iako je u ratu ostao bez lijeve. U jednom od naknadnih izvještaja povećana mu je invalidnost zbog prvog ranjavanja ruke metkom, no kao uzrok stoji eksplozivna naprava. U izvještaju komisije iz 2015. godine pojavljuje se i ožiljak na desnoj natkoljenici kojeg nije bilo u ranijima.

Netko je podnio zahtjev u njegovo ime

Dok je tražio originalne dokumente kojima bi se utvrdio točan stupanj njegovog invaliditeta, Vjekoslav je doznao kako je zahtjev za ostvarivanje prava očito netko podnio u njegovo ime, i to prije nego li je uopće bio ranjen, dok je još bio na bojištu.

Originalni dokument tražio je u nadležnim institucijama, no oni ga nisu imali, kao niti origiinalnu medicinsku dokumentaciju. Iako je zatražio ponovno postupak vještačenja, taj mu je zahtjev odbijen.

‘Javna je tajna da se dokumentacija prodavala’

‘Postoji velika mogućnost da je neko na osnovu te dokumentacije lagano ostvario pravo na mirovinu, na invalidninu. To je javna tajna, kako kažu, da se dokumentacija prodavala. Od ovog svega želim istiun, a istina je da se napiše jedno pravo rješenje s kojim bih ja mogao reći ‘E sad sam pravi hrvatski razni vojni invalid, s pravim rješenjem i pravom invalidnošću’. Neka mi bude i manja, ali neka bude moja, s pravim ozljedama, pravim ranama i, što je najgore, s pravim datumima ranjavanja’, zaključio je Županić.

Povratak na Net.hr