SUDE MU ZBOG ŠVERCA

HRVAT ČAMI U LIBIJSKOM ZATVORU: Suđenje traje već dvije godine, zemlja je u kaosu, a Hrvatska ne poduzima mnogo

Hrvatski pomorac, Splićanin Ivan Furčić, uhićen je u rujnu 2015. godine u Libiji te zatvoren pod optužbom da je skupa s posadom malteškog broda Sovereign M švercao naftne derivate.

Furčić, koji je na brodu bio prvi časnik palube, živ je i na sigurnom u zatvoru u blizini Zawiye, 75 kilometara sjeverozapadno od Tripolija – potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji njegov odvjetnik Taher Shtewi. No, Shtewi nije precizirao kada je posljednji puta nasamo vidio Furčića. Kaže da je otad prošlo dosta vremena.

“U strahu je i pun nepovjerenja”

“Problem je što on odbija svaku vrstu kontakta. U strahu je i pun je nepovjerenja prema svakomu. Ipak, svako malo vremena nazovem zatvor i dobivam uvjerenja da redovito uzima hranu”, kazao je odvjetnik kojeg je, uz suglasnost Furčićevog brata Tomislava, angažirao Sindikat pomoraca Hrvatske.

Furčićev slučaj dodatno otežavaju oružani sukobi zaraćenih milicija u Libiji. U zemlji vlada kaos, no pomorčev odvjetnik uvjerava kako se ovaj nalazi u zatvoru u dijelu zemlje gdje je relativno mirno. U tijeku su pregovori da se suđenje preseli u Tripoli što bi svima olakšalo situaciju.

LIBIJAC KOJI JE ZADNJI VIDIO ZATOČENOG HRVATSKOG POMORCA: ‘Presudni su sati, a ne više dani ili mjeseci’

U ministarstvu šute, navodno radi tiha diplomacija

Na savjet Ministarstva vanjskih poslova RH, u lipnju je u obranu Furčića navodno uključen još jedan tamošnji odvjetnik, no Shtewi je za Slobodnu Dalmaciju rekao da tog odvjetnika nije vidio niti mu je itko iz hrvatskog veleposlanstva u Egiptu dao o tome ikakvu informaciju.

Čini se da ni u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) ne poduzimaju mnogo za pomoć našem pomorcu. Slobodna Dalmacija piše da niti nakon dvanaest dana od slanja upita MVP-u o tome što poduzimaju u Furčićevom slučaju, nisu dobili nikakav odgovor. Navodno je pomorčevoj obitelji u ministarstvu rečeno da se poduzimaju koraci  putem tzv. tihe diplomacije.

SPLITSKI POMORAC VEĆ DVIJE GODINE U ZATVORU U LIBIJI: ‘Čovjek od 90 kila spao je na starčića, tukli su ga policajci, oni su najveći problem’

 

Povratak na Net.hr