HRVATSKI FIZIČAR U SEKUNDI RAZBIO NAJNOVIJU TEORIJU ZAVJERE O COVIDU-19: / Evo zašto na medicinskoj opremi iz 2018. stoji ta oznaka

7.9.2020.
23:03
Facebook/Saša Ceci/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poznati hrvatski znanstvenik, fizičar Saša Ceci, na Facebooku je razbio najnoviju teoriju zavjere vezanu uz epidemiju koronavirusa. Naime, na društvenim mrežama su osvanule fotografije baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije, u kojoj je navedena medicinska oprema iz 2018. godine, uz koju stoji oznaka COVID-19.

Među onima koji su tu objavu podijelili na Facebooku je i izvjesna Ivana Strmotić koja se pitala kako je moguće da na opremi iz 2018. stoji oznaka COVID-19, a epidemija je, kako joj i naziv sugerira, krenula potkraj 2019. Ceci je ponudio jednostavan odgovor te usput "poklopio" teoretičare zavjera.

"Draga Ivana, kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest slučaj jer su i znanstvenici ljudi. Zato znanstveni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To nitko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi znanstvenici provjere je li autor vidio nešto čega zapravo nema. Molim te stoga da uočiš da te ja ovdje ne tretiram kao nekog 'teoretičara zavjere' nego kao kolegu znanstvenika."

Vidjeti ono čega nema

"Dakle, tvrdiš da si pronašla konačan dokaz da je COVID-19 prijevara. U jednoj bazi podataka na webu Svjetske banke uz određenu medicinsku opremu postoji oznaka COVID-19, iako je oprema iz 2018. godine. Zanimljivo, priznajem. Iz tvog tona i cijelog sadržaja da se iščitati da je to upravo ono što si priželjkivala. I to kod znanstvenika budi oprez. Jesi li sve dovoljno provjerila? Sa žaljenjem moram primijetiti da nisi.

Naime, u travnju ove godine donesena je odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutačno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i kemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) COVIDA-19 označe upravo oznakom - COVID-19. Ay Caramba! Da. Što se događalo prije toga, kako je došlo do toga i koja je situacija s tim danas opisala je u svom tekstu Jelena Kalinić."

Nije pogrešno tražiti dokaze zavjere

"Važno je naglasiti ovdje da nije pogrešno što tražiš dokaze za zavjeru. Dapače, pohvalno je. Međutim, problem je kad pomisliš da si ih našla pa to euforično objaviš. Pa onda tvoji kolege euforično dijele dalje. Da si ga poslala meni, ili Factdreku kako ga ti zoveš, rado bismo provjerili što se događa i ako se ispostavi da si u pravu - ispala bi totalno zakon. A ako bi ispalo, kao što se na kraju i pokazalo, da ništa od toga - znali bismo to samo mi. I to je OK.

Ovako, nakon što si to već objavila, i nakon što su te drugi počeli citirati (i meni slati u inbox) ne preostaje mi drugo nego da i ja napišem ovaj svoj komentar na tvoj rad i objavim ga ovdje. I citiram tvoj rad. Volio bih da je ispalo drugačije, ali što da se radi. Više sreće drugi put. I malo više provjere prije objavljivanja. Mi koji provjeravamo stvari nismo neprijatelji. Dapače", napisao je Ceci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali