HRVATSKE VODE SPREMAJU SE ZA OTAPANJE SNIJEGA: / U Karlovcu se uspostavlja privremeni sustav obrane od poplave

Image

Da bi gradnja privremenoga obrambenog sustava imala smisla,

1.3.2018.
19:02
PIXSELL, Kristina Štedul Fabac

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je u četvrtak u Karlovcu uspostavu privremenog sustava obrane od poplave postavljanjem tzv. box-barijera u Logorištu, Mostanju i Maloj Švarči, prigradskim naseljima koja su prošlih godina bila izložene poplavama karlovačkih rijeka. Kako je rekao Đuroković, box-barijere su montažni elementi veličine kubičnog metra koji se ispunjavaju pijeskom, šljunkom ili zemljom, slažu se jedan do drugog i mogu se kao lego-kocke slagati u visinu od dva do tri metra.

Istaknuo je da su se dogovorili uspostaviti privremeni sustav obrane od poplave tzv. box-barijerama te da se s tim u vezi već u petak počinje određivati teren u tim karlovačkim naseljima, a pripreme su i na ogulinskom području.

Višemilijunsko, ali isplativo ulaganje

"Za uspostavu privremenih box-barijera zamolit ćemo privatne vlasnike zemljišta da nam privremeno ustupe svoja zemljišta. Planiramo da ćemo na području Karlovca ugraditi pet do šest kilometara box-barijera, gdje će one ostati tijekom sljedećih godinu ili dvije kako bismo mirno mogli graditi nasipe za trajnu zaštitu tih naselja, rekao je Đuroković. Hrvatske vode, dodao je, imaju već iskustvo s tom tehnologijom, a kad smo vidjeli kolike su dosad bile štete u karlovačkim naseljima, odvagnuli smo da je riječ o isplativom ulaganju iako se radi o milijunima kuna.

Da bi gradnja privremenoga obrambenog sustava imala smisla, da preduhitri moguće velike količine vode, sustav se može početi instalirati tek kad se snijeg otopi ili kad se počisti s trase na koju se polažu box-barijere, rekao je Đuroković, dodajući kako se nada da u sljedeća tri tjedna temperatura neće naglo porasti i otopiti snijeg.

Kako je istaknuo, izgradnja takvih privremenih sustava je isplativa dok se u roku od dvije-tri godine ne izgrade planirani nasipi. U tom razdoblju može se dogoditi više ekstremnih hidroloških epizoda s teškim posljedicama, rekao je, ističući potrebu pojačane koordinacije s HEP-om u vezi s režima rada HE Lešća kako bi se koliko je god moguće smanjio dotok vode iz Dobre u Kupu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Otkup privatnog zemljišta za izgradnju nasipa

Župan Damir Jelić pohvalio je inicijativu Hrvatskih voda da se tzv. ogulinski model otkupa zemljišta, osmišljen kako bi ubrzao imovinsko-pravni okvir za stvaranje retencije za poplavne vode Dobre u Hreljinu Ogulinskom, primijeni i u Karlovcu radi otkupa privatnog zemljišta za izgradnju nasipa u karlovačkim prigradskim naseljima Logorištu, Mostanju, Maloj Švarči i Gornjem Mekušju.

To znači da će se županijska ekipa pravnika angažiranih u Ogulinu za nekoliko mjeseci preseliti u Karlovac kako bi se ubrzao otkup zemljišta. Pridružit će im se pravnici iz gradskih tvrtaka i ustanova, raspoloživi pravnici iz gradske uprave i Hrvatskih voda te iz privatnog odvjetničkog sektora, a dodatnu skupinu činit će svi upravni pravnici i pravnici s evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, rekao je Jelić.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali