UBLAŽILI DIVLJANJE CIJENA / Kako je Vlada manevrom spriječila poskupljenje električne energije

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Cilj ove mjere prema Ministarstvu zadržati naknadu za obnovljive izvore energije na istoj razini od 10,5 lipa/kWh, a koju plaćaju krajnji potrošači

21.12.2021.
10:55
Dusko Jaramaz/Pixsell
Play logo

Kako bi se ublažio utjecaj aktualnog divljanja cijena električne energije na opskrbljivače, a time i na krajnje potrošače, Vlada je odlučila da se poveća udio koji opskrbljivači otkupljuju od povlaštenih proizvođača s 40 na 60 posto neto isporučene električne energije, piše u utorak Večernji list.

Regulirana otkupna, povlaštena cijena električne energije iznosi 0,42 kn/kWh, odnosno 55 eura/MWh što je daleko ispod razine trenutačno tržišnih cijena struje koje na burzama dosežu i do 400 eura/MWh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u Uredbi o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora, opskrbljivači su dužni preuzeti udio izražen u postotku u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača električne energije koji su u sustavu poticaja Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), po reguliranoj otkupnoj cijeni koja iznosi 0,42 kn/kWh i to u postotku koji se određuje tom Uredbom.

Image
Električna energija /

Kako izračunati potrošnju struje?

Image
Električna energija /

Kako izračunati potrošnju struje?

Kako se mijenjala Uredba

Uredba je prvi put donesena 2018. za 2019. godinu kada se preko burze trgovalo s 30 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja. Uredba je izmijenjena 2019. za 2020. kada je HROTE na burzi trgovao sa 60 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja.

Uredba ima za cilj otvaranje tržišta, odnosno da opskrbljivači mogu tržišno nabavljati električnu energiju iz jeftinijih izvora bez obveze otkupa od HROTE-a, navode u Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. No, u uvjetima poremećaja cijena kakav se bilježi u trećem kvartalu ove godine, ističu da udio koji se određuje Uredbom, po navedenoj cijeni, može znatno utjecati na stabiliziranje tržišta električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da će opskrbljivači u odnosu na prethodnu Uredbu iz 2019., biti u mogućnosti, u smislu obveznog otkupa dobiti 20 posto više električne energije po cijeni koja se predviđa da neće moći biti postignuta trgovanjem na burzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme HROTE će na burzi plasirati ostatak od 40 posto proizvodnje u sustavu poticanja. HROTE će zbog toga imati manje prihode u 2022., a to se planira nadoknaditi sredstvima iz sustava trgovanja emisijama CO. 

Koji je cilj?

Play logo

U Ministarstvu navode da je cilj ove mjere zadržati naknadu za obnovljive izvore energije na istoj razini od 10,5 lipa/kWh, a koju plaćaju krajnji potrošači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HROTE-u kažu da na ovu odluku Vlade gledaju kao na intervenciju u cilju stabiliziranja tržišta električne energije u RH, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog ekstremno visokih cijena električne energije, postao ozbiljan izazov kako za gospodarstvo tako i za kućanstva kao krajnje kupce, osobito za ranjivije skupine, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo