JASNI KRITERIJI

HRVATSKA UVODI SEMAFOR EPIDEMIJE: Ima četiri zone zaraze, a uz te zone idu i mjere; Skraćuje se samoizolacija?

Raspravlja se i o tome treba li samoizolaciji skratiti sedam ili 10 dana. Smatra se da je sedam dana ipak premalo i da je nakon 10 dana rizik broja oboljelih prihvatljiv, odnosno da će većina koja se razboli simptome dobiti u razdoblju od 10 dana

Nacionalni stožer civilne zaštite i struka uvode jednu novost. Riječ je o tzv. semaforu epidemije koji će donijeti jasnije brojčane kriterije za četiri razine ozbiljnosti epidemije (zelenu, žutu, narančastu i crvenu). Uz to ide i popis mjera koje će slijediti kad se dostigne pojedina razina.

Trajanje samoizolacije za kontakte zaraženih osoba izjednačit će se s trajanjem izolacije za zaražene osobe, odnosno skratit će se sa 14 na 10 dana, a i dalje se lome koplja između politike i struke oko toga trebaju li kontakte zaraženih ‘hvatati’ epidemiolozi ili je u redu tu obavezu prebaciti na zaražene ljude, piše Jutarnji list.

Dio je to odluka donesenih jučer nakon što je broj novozaraženih u Hrvatskoj dosegao 748. Kad je riječ o semaforu, cilj je, po uzoru na većinu zemalja Europske unije, što prije donijeti jasne, brojčane kriterije za svaku “boju epidemije” i mjere koje bi slijedile u slučaju da se ti kriteriji ispune. Najčešće korišteni kriteriji su prosječni broj zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana, zatim smrtnost te udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

DILJEM EUROPE OPET SE UVODI LOCKDOWN; U Hrvatskoj bi to bio koban udarac za mnoge: ‘Ako dođe do toga, nema izlaza, to je to…’

Samoizolacija ipak 10 dana

Raspravlja se i o tome treba li samoizolaciji skratiti na sedam ili 10 dana. Smatra se da je sedam dana ipak premalo i da je nakon 10 dana rizik broja oboljelih prihvatljiv, odnosno da će većina koja se razboli simptome dobiti u razdoblju od 10 dana.

O tome se razgovaralo i na jučerašnjem Vladinom Znanstvenom savjetu za zdravstvo te je rečeno da je najvažnije pratiti i izolirati kontakte što ljudi ne mogu sami raditi.

Kada je riječ o privremenim preporukama za epidemiologe, prema kojima sve brojnije kontakte zaraženih ne bi detektirali i upućivali u samoizolaciju epidemiolozi nego sami zaraženi, čini se da se to ipak neće dogoditi.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr