NAJPOZNATIJI ZVIŽDAČ

HRVATSKA U SREDIŠTU MEĐUNARODNOG SKANDALA: Čovjek sletio u Dubrovnik i onda je policija shvatila o kome se radi

Jonathonova sudbina sada je u rukama hrvatskog pravosuđa

Britanski odvjetnik s troje djece i suprugom sletio je na dubrovački aerodrom ne bi li doznao da je na Interpolovoj tjeralici. Odveden je u pritvor, pa pušten uz jamčevinu, a dva puta tjedno mora se javljati policiji. Iz Hrvatske ne smije izaći.

“Nisu skenirali moju putovnicu pa sam dobio dojam da su očekivali vidjeti me. Onda sam odveden u policijsku postaju sa svojom obitelji. Bilo mi je žao što je moja obitelj morala to vidjeti. S vremenom su službenici shvatili tko sam. Bili su puni razumijevanja”, kazao je Jonathan Taylor za RTL.

Priča seže još u 2012. Jonathan Taylor bio je odvjetnik u nizozemskoj naftnoj kompaniji sa sjedištem u Monaku kada je razotkrio mrežu mita i korupcije. Ubrzo je postao ključni svjedok američkim i nizozemskim istražiteljima.

“Naravno da sam uzrujao vlasti u Monaku jer sam raskrinkao njihova najvećeg poslodavca privatnog sektora. SBM Offshore. Ja sam svjedočio protiv te tvrtke za ista ta djela za koja su sada optužili mene”, kaže Taylor.

Zaštićeni svjedok

Zbog kraka afere izbili su nemiri u Brazilu, morala je otići predsjednica Dilma Rousseff, njezin je prethodnik završio u zatvoru. Taylor u Velikoj Britaniji ima status zaštićenog svjedoka. Iako je tjeralica izdana u svibnju, a od tada je bio i u Francuskoj, uhićen je tek na hrvatskom teritoriju. O slučaju su novinari RTL razgovarali s njegovim odvjetnikom.

“Mislim da je vrijeme izdavanja naloga vrlo sumnjivo. Moramo pretpostaviti da su imali informaciju da putuje u Hrvatsku i da su pomislili kako ga kroz hrvatske sudove brže mogu vratiti u Monako”, kazao je britanski odvjetnik Toby Cadman.

Monako ga tereti za korupciju tužitelja u Monaku, on tvrdi da mu se žele osvetiti, jer, prethodno spomenuta naftna tvrtka morala je platiti 800 milijuna dolara kazne, a najveći je poslodavac u toj zemlji.

“Nadamo se da će vlasti u Monaku prepoznati da je to proces koji se sada mora zaustaviti ili da će hrvatske vlasti shvatiti da je to proces u koji se ne valja miješati”, rekao je Cadman.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da je slučaj u nadležnosti suda. Britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj tvrdi da ga prati. Jonathonova sudbina sada je u rukama hrvatskog pravosuđa. Hoće li ga Hrvatska izručiti Monaku mora se odlučiti u roku od 30 dana.

Povratak na Net.hr