NEMA VIZNOG REŽIMA

HRVATSKA U MJESEC DANA NAPRAVILA ČUDO: Ispunili smo posljednji kriterij za ukidanje viza prema SAD-u; Zna se i datum potpisivanja?

Hrvatska je u manje od mjesec dana uspjela smanjiti postotak odbijenih viza za SAD na manje od tri posto, čime je formalno zadovoljen i posljednji kriterij za ukidanje viznog režima

Hrvatska je uspjela ostvariti i posljednju zadaću na svom putu prema ukidanju viza za putovanja u Sjedinjene Američke Države. Večernji list od izvora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova doznaje kako je u manje od mjesec dana 2000 nositelji hrvatskih putovnica uspjelo zatražiti i dobiti vizu, što znači da će stopa odbijenica ove godine biti manja od tri posto, čime će i formalno biti zadovoljen posljednji zahtjev SAD-a.

KORAK DO UKIDANJA VIZA ZA SAD; Kako bi ispunilo zadnji uvjet, Ministarstvo se odlučilo na neobičan potez: ‘Njima će ih sigurno odobriti’

Sporazum moguć na proljeće

Naravno, Amerikanci imaju posljednju riječ, pa tako trebaju sami najaviti hoće li Hrvatska ući u režim bez viza. To bi se moglo dogoditi već idućeg petka, kada američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi u Dubrovnik. Ako sve bude u redu, sporazum o ukidanju viznog režima mogao bi biti potpisan već na proljeće.

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK POMPEO SLJEDEĆI TJEDAN STIŽE U HRVATSKU: Među temama razgovora bit će ukidanje viza, ali i 5G

Ispunjeni statistički, tehnički i sigurnosni kriteriji

Ukidanje viza za SAD je složeno pitanje na kojem Hrvatska radi već desetljećima, a visoki je dužnosnik State Departmenta u četvrtak na konferenciji za medije naglasio kako je učinjen izniman napredak u zadovoljavanju statističkih, tehničkih i sigurnosnih kriterija te da timovi u zagrebačkom i washingtonskom veleposlanstvu intenzivno rade na tome. O samom ishodu tih napora nije htio govoriti, jer je potrebno pregledati još neke statistike i provjeriti pojedine tehničke uvjere.

Osim postotka odbijenica, Hrvatska je morala zadovoljiti niz drugih kriterija, poput zadovoljavanja sigurnosnih i demokratskih standarda, vođenja baza podataka, suradnje policije i drugih sigurnosnih službi, što uključuje  tehničku opremljenost, funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka te izradu putovnica najvišeg standarda. Hrvatska je te kriterije zadovoljila ne samo zbog SAD-a, već i zbog ulaska u Schengensku zonu.

BOŽINOVIĆ POTVRDIO DA ĆE HRVATI USKORO MOĆI U SAD BEZ VIZE: ‘Obje vlade vrlo predano rade. Ushićen sam’

Povratak na Net.hr