VELIKI USPJEH

HRVATSKA TEHNOLOGIJA NA AMERIČKIM IZBORIMA: Aplikacija koja u Hrvatskoj ne bi tako lako funkcionirala

Domaća tvrtka MicroBlink, otprije je poznata po aplikaciji PhotoMath koja s pomoću kamere mobilnog telefona rješava matematičke zadatke. Tvrtka zapošljava oko četrdeset ljudi, a njihova aplikacija blinkID koristit će se sutra na američkim predsjedničkim izborima.

Naime, riječ je o tehnologiji koja služi za skeniranje dokumenata mobilnim uređajem. ‘Našom tehnologijom mobilni uređaj može pročitati tekst. Taj tekst može biti, recimo, tekst s osobnih dokumenata. Postoje posebni kodovi koje možemo čitati, koje imaju i američke vozačke dozvole, koje su jedan od glavnih dokumenata tamo. Primjerice, policija San Francisca koristi našu tehnologiju za svoje aplikacije, pisanje kazni i slično. Mi smo napravili tehnologiju koja je u tom dijelu, vjerujem, najbolja na svijetu’, rekao je za N1, direktor MicroBlinka Damir Sabol.

Muči vas matematika? Ova aplikacija rješava sve probleme

Na hrvatskim izborima, teško da ćemo uskoro gledati ovu tehnologiju. ‘To je cijeli jedan sustav koji je teško riješiti našim softverom. Mora biti izgrađen cijeli sustav da bi naš softver dao svoj maksimum, a to nije baš jednostavno. Mislim da je američki sustav prilagođeniji i u informatičkoj infrastrukturi mnogo spremniji’, dodaje Sabol.

Mogućnost zloupotrebe postoji i u ovom slučaju, no MicroBlinkovi inženjeri rade na tehnologiji koja će zloupotrebu smanjiti na minimum. ‘Naša tehnologija ne samo da može čitati, nego mi osiguravamo da znamo validnost tih dokumenata, jesu li pravi ili krivotvoreni, na tome radimo. Zaštita podataka i korištenje podataka osjetljive su teme, koje su regulirane zakonski i treba obratiti pozornost i na to’, kaže Sabol.

Povratak na Net.hr